Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
Η απόφαση του Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία, τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, προκάλεσε αναταραχή παγκοσμίως και τα απόνερα του
πολέμου φτάνουν και στο ποδόσφαιρο. Από την ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε έχει αλλάξει άρδην και όπως ήταν δεδομένο θα επηρεαζόταν και ο αθλητισμός.
Η εισβολή προκάλεσε συνέπειες, που ξεκινούν από τις κυρώσεις που επέβαλλαν μια σειρά από χώρες στη Ρωσία και σε πολίτες της, την αποβολή των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι την καταστροφή κεφαλαίου που υπέστησαν Ρώσοι ολιγάρχες, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις πολέμων.
Εκτός Μουντιάλ η Ρωσία, λόγω αποκλεισμών των ρωσικών ομάδων από την Ευρώπη
Πρώτες που αντέδρασαν και επέβαλλαν τιμωρίες σε αθλητικό επίπεδο, ήταν οι συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου. Η FIFA, έπειτα από συνεννόηση με την UEFA, ανακοίνωσε την αποβολή της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις, κάτι που οδήγησε στον αποκλεισμό της από τα μπαράζ για το Μουντιάλ του Κατάρ. «FIFA και UEFA αποφάσισαν σήμερα, από κοινού, ότι όλες οι ρωσικές ομάδες, είτε εθνικές ομάδες είτε ομάδες συλλόγων, θα αποκλειστούν από διοργανώσεις της FIFA και της UEFA μέχρι νεωτέρας.», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι συνομοσπονδίες.
Την ίδια ώρα, ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής οργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αγία
Πετρούπολη, μεταφέρθηκε για το Παρίσι.
Στο στόχαστρο Τσέλσι και Αμπράμοβιτς
H Βρετανική κυβέρνηση, στις 10 Μαρτίου, επέβαλλε κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες ως «μέρος» της απάντησής της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι ένας από τους επτά ολιγάρχες που υφίστανται τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
-Πως επηρεάζεται η Τσέλσι- -Μπορεί να ξοδεύει μέχρι 20.000£ για τα ταξίδια εκτός έδρας.
-Στα εντός έδρας ματς, μόνο κάτοχοι διαρκείας μπορούν να μπουν στο γήπεδο, δεν μπορούν να πουληθούν εισιτήρια και συνεπώς δεν μπορούν να υπάρχουν φιλοξενούμενοι οπαδοί.
-Μπορούν να πουληθούν πράγματα από τα μπαρ του γηπέδου στο κομμάτι που υπάρχουν σουίτες, αλλά δεν μπορεί κανείς να αγοράσει οτιδήποτε άλλο, καθώς η μπουτίκ πρέπει να είναι κλειστή.
-Μέγιστο κόστος για τα εντός έδρας παιχνίδια 500.000£, συμπεριλαμβανομένων των security.
-Απαγορεύεται οποιαδήποτε ανανέωση συμβολαίου, συμφωνία αλλά και πώληση ποδοσφαιριστή.
-To μηνιαίο κόστος σε μισθούς θα ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια £.
Ο υπουργός Τεχνολογίας, Κρις Φιλπ, δηλώνει στο Times Radio: «Ξέρω ότι έχει κάνει πολλά για τον σύλλογο, αλλά η ανθρωπιστική κατάσταση στην
Ουκρανία και αυτό που κάνει το ρωσικό καθεστώς στους αμάχους είναι πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο».
Λεονίντ Φεντούν: Ο ιδιοκτήτης της Σπαρτάκ Μόσχας που έχασε το 99% της περιουσίας του!
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, αντιπρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil και επικεφαλής του ποδοσφαιρικού συλλόγου Σπαρτάκ Μόσχας, Λεονίντ Φεντούν, έχει χάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και το 99% της περιουσίας του. Ο Ρώσος ολιγάρχης έχασε σχεδόν όλο το κεφάλαιό του λόγω της κατάστασης των χρηματοπιστωτικών αγορών και της κατάρρευσης των μετοχών της Lukoil. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην εν λόγω εταιρεία, είναι το γεγονός ότι η καθαρή περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Lukoil, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε Ρώσο δισεκατομμυριούχο. Οι μετοχές της εταιρείας πετρελαίου του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 28 Φεβρουαρίου, υποχώρησαν κατά 62,8%. Ο επιχειρηματίας Γκέναντι Τιμτσένκο έχασε σχεδόν τη μισή περιουσία του –10,6 δισεκατομμύρια δολάρια.