Τέσσερα στεφάνια από επιχρυσωμένα κλαδιά ελιάς, με τα οποία θα στεφθούν την ερχόμενη Δευτέρα οι πρώτοι 4 νικητές (γυναίκες, άνδρες και γυναίκες, άνδρες με αμαξίδια) του 126ου Μαραθωνίου της Βοστώνης, παρέδωσε στην Αθλητική Ένωση της πόλης (Boston Athletic Association) ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης του Μαραθωνίου την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία Κόπλεϊ της Βοστώνης, παρουσία της δημάρχου της αμερικανικής πόλης και του υπουργού Εργασίας των ΗΠΑ. Δυναμική προβολή της Αθήνας στην τουριστική αγορά των ΗΠΑ μέσω της τελετής, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων. Στη χθεσινή εκδήλωση τελετής έναρξης του Μαραθωνίου, όπως αναφέρεται ειδικότερα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Αθήνας σε αυτή την εκδήλωση, και ταυτόχρονα τη σπουδαία τιμή για τον ίδιο, ενώ προσκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους «να επισκεφθούν την πόλη της Αθήνας» για να ανακαλύψουν, όπως είπε, «την ομορφιά του ελληνικού τοπίου».

Επισημαίνεται ότι ο θεσμός της παράδοσης των ελληνικών στεφανιών που πραγματοποιείται εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες στη Βοστώνη, καθιερώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, σε συνεργασία με την ομογενειακή οργάνωση Alpha Omega. Τα στεφάνια από κλαδιά ελιάς προετοιμάζονται στην Ελλάδα και ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη Βοστώνη, συνδέοντας τον Μαραθώνιο της Βοστώνης με της ελληνικές ρίζες του. Ταυτόχρονα, μέσω της τελετής, η Αθήνα -όπως και ολόκληρη η Ελλάδα- προβάλλεται με δυναμικό τρόπο στην τουριστική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε μια περίοδο που η Αμερική θα συνδέεται με την Αθήνα με περισσότερες απευθείας πτήσεις, από ποτέ, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τη Βοστώνη θα λειτουργήσει, από αυτό το καλοκαίρι, απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, ύστερα από 25 χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες Αμερικανούς να επισκεφθούν την ελληνική πρωτεύουσα.

Αναφερόμενος στον συμβολισμό αυτής της παράδοσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία Κόπλεϊ, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη γενέτειρα της Δημοκρατιας, των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και του πρώτου Μαραθωνίου. Τα στεφάνια αυτά συμβολίζουν τις αρχές της δημοκρατίας και της ειρήνης». Μάλιστα, ευχαρίστησε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και την Επιτροπή Alpha Omega που, όπως είπε, «τιμούν αυτούς τους δεσμούς, επανασυνδέοντας τον Μαραθώνιο της Βοστώνης με τις αρχαίες ελληνικές του ρίζες, αποτίοντας φόρο τιμής στην κληρονομιά της Ελλάδας και επιβεβαιώνοντας τους ιστορικούς δεσμούς της Αθήνας με τη Βοστώνη».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, όπως γίνεται γνωστό, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Στράτος Ευθυμίου, η ηγεσία της Αθλητικής Ομοσπονδίας της Βοστώνης, καθώς και ο πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης Alpha Omega, Κώστας Σιδερίδης.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, αφού συγκεντρώνει περίπου 30.000 εγγεγραμμένους αθλητές και σχεδόν μισό εκατομμύριο θεατές, από κάθε σημείο της γης, τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 1897 μέχρι σήμερα και υπογραμμίζει τους κοινούς πολιτισμικούς δεσμούς της αμερικανικής πόλης με την Ελλάδα, καθώς η Βοστώνη, ως πολιτιστικό και πανεπιστημιακό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι γνωστή και ως «η Αθήνα της Αμερικής».