Τον πρωτοφανή εφιάλτη του απόλυτου εγκλεισμού που ζει στη Σανγκάη, περιγράφει Έλληνας επιχειρηματίας.

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας των 25 εκατομμυρίων, εδώ και τρεις εβδομάδες έχει κηρυχθεί ένα σκληρό λοκντάουν, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τις εικόνες που μεταδίδονται από την πόλη πια να θυμίζουν… Μεσαίωνα.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους νοσούντες με κορωνοϊό, εξολόθρευση των κατοικίδιων ζώων όσων ασθενούν, ρομπότ-φρουροί κυκλοφορούν στους δρόμους, και οι εκατομμύρια κάτοικοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ ήδη παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Τζογανάκης ζει στη Σανγκάη και μίλησε στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση που βιώνει. Η γυναίκα του που έχει θυροειδή ξέμεινε από φάρμακα εδώ και τρεις εβδομάδες και σώθηκε από το… διαδίκτυο, ενώ ο ίδιος περιμένει τα τρόφιμα που παρήγγειλε πριν από μια εβδομάδα.

Γιατί η έξοδος από το σπίτι, για οποιονδήποτε λόγο, απλά δεν γίνεται. «Στην Κίνα δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα, δεν μπορείς να φέρεις άρνηση», τονίζει ο επιχειρηματίας. Το κράτος στέλνει κάποιες παροχές και κάποια ελάχιστα είδη πρώτης ανάγκης αλλά… πρέπει να είσαι τυχερός για να λάβεις, επισημαίνει.

Οι γείτονες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ομάδων που έχουν δημιουργήσει στα κοινωνικά δίκτυα και σε κάποιες περιπτώσεις ανταλλάζουν μεταξύ τους προϊόντα.

Το λοκντάουν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 1,5 μήνα ακόμα, ενώ ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται για συμβαίνει όλο αυτό: Η πόλη μετράει 250.000 κρούσματα, αλλά οι 230.000 είναι ασυμπτωματικοί, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Τζογανάκης.

Σχετικά με τα σενάρια που ακούγονται για τη νοσηρή αυτή κατάσταση, ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κόσμος υποψιάζεται ότι υπάρχει μια νέα μετάλλαξη που δεν ανακοινώνεται, ενώ άλλοι λένε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μειωμένης αποτελεσματικότητας των κινεζικών εμβολίων.

«Δεν αντέχουμε αυτό που συμβαίνει, αλλά δεν υπάρχει κι άλλη λύση», αναφέρει…