Η Ρωσία θέλει να επεκτείνει τη χρήση του ρουβλίου στις εξαγωγές ενέργειας.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για προθεσμίες και λεπτομέρειες.

«Ο πρόεδρος έχει ορίσει μια μεθοδική και βήμα προς βήμα προσέγγιση για την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων», πρόσθεσε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι ο ρόλος των εθνικών νομισμάτων στις συμφωνίες εξαγωγών θα πρέπει να αυξηθεί, εν μέσω της δεδηλωμένης επιθυμίας της Ρωσίας να αλλάξουν και να γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο, κυρίως στην Ευρώπη.

Παράλληλα, έχει ήδη προειδοποιήσει ενάντια σε περαιτέρω προσπάθειες των δυτικών χωρών να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο με εναλλακτικές λύσεις.

Πώς λειτουργεί η πληρωμή σε ρούβλια

Σε άρθρο του το Politico εξήγησε πώς λειτουργεί η πληρωμή σε ρούβλια. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης για το σχέδιο του Πούτιν, οι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να δημιουργήσουν δύο λογαριασμούς – έναν σε σκληρό νόμισμα και έναν σε ρούβλια- στην Gazprombank. Στη συνέχεια θα μεταφέρουν κεφάλαια σε λογαριασμό που εκφράζεται στο νόμισμα της σύμβασης. Η Gazprombank θα πουλούσε αυτό το ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και θα μετέφερε ρούβλια στον άλλο λογαριασμό του αγοραστή φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα μεταφέρει αυτά τα ρούβλια στη Gazprom.

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική νομική αξιολόγηση που μοιράστηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, μια ανάγνωση της οποίας είδε το Politico, ένα τέτοιο σύστημα πληρωμών κινδυνεύει να παραβιάσει τις κυρώσεις παραχωρώντας στη Ρωσία τον έλεγχο του χρόνου και του ποσοστού μετατροπής ξένου νομίσματος. Ανέφερε επίσης ότι η Gazprombank ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις σχετικά με την «κατοχή και διαχείριση νομίσματος και χρηματοπιστωτικών μέσων».