Οι ΗΠΑ δεν «παίρνουν ελαφρά» την πιθανότητα η Ρωσία να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία καθώς η Μόσχα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, είπε ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, την Πέμπτη.

Η απελπισία της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε καταφυγή στα πυρηνικά όπλα, εκτίμησε ο επικεφαλής της CIA

«Με δεδομένη την πιθανή απελπισία του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, με δεδομένες τις αποτυχίες που έχουν αντιμετωπίσει ως τώρα στρατιωτικά, κανείς από εμάς δεν παίρνει ελαφρά την απειλή που προκύπτει από μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», είπε ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας στο Ινσιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Η CIA «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» το ενδεχόμενο αυτό, είπε ο Μπερνς. Όμως, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ως τώρα ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

Επικεφαλής CIA: Ο Πούτιν απομονώνεται όλο και περισσότερο, μπορεί να ρισκάρει

«Παρ’ όλο που έχουμε δει κάποια ρητορική από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, ως τώρα δεν έχουμε δει πολλά στοιχεία για το είδος των αναπτύξεων ή στρατιωτικών κινήσεων που θα ενίσχυαν αυτήν την ανησυχία -αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», είπε ο Μπερνς.

Επίσης, στις ίδιες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε ότι ο Πούτιν απομονώνεται όλο και περισσότερο και έτσι η «όρεξή του για ρίσκο έχει αυξηθεί καθώς η λαβή του στη Ρωσία έχει σφίξει».

«Ο κύκλος των συμβούλων του έχει στενέψει και σε αυτόν τον μικρό κύκλο δεν ήταν ποτέ παραγωγικό να αμφισβητήσει κανείς την κρίση του ή την πεισματική, σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», είπε ο Μπερνς.