Ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως βοήθεια στους πολίτες την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως διευκρίνισε, θα αφορούν στην «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ, στην ενίσχυση σε αγρότες και κτηνοτρόφους (συνολικά 47 εκατ. ευρώ), στην επιδότηση των 200 ευρώ στα ταξί και στην επιδότηση των καυσίμων (η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες).

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός είπε ότι «προφανώς θα συνεχιστεί η βοήθεια και τον Μάιο», προσθέτοντας πως «ποια θα είναι θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Εξετάζουμε τα πάντα, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο». Ειδικά δε για τα καύσιμα, δήλωσε ότι «σίγουρα θα πρέπει να συνεχιστεί η παρέμβαση και σε αυτό το επίπεδο». Ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είπε ότι «έχουμε ποσοτικοποιήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά υπάρχουν προτεραιότητες». Ενώ, πρόσθεσε ότι μπορεί να μην φτάσει αυτή η μείωση στον πολίτη και να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι όποιες κινήσεις θα εξαρτώνται από τις αντοχές του προϋπολογισμού και τις ανάγκες που θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα. Επανέλαβε πως πρέπει να κρατηθούν «πολεμοφόδια», καθώς θα παραταθεί έως το τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση (κόστος 250 εκατ. ευρώ), ενώ το 2023 θα πρέπει να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να μονιμοποιηθούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές (κόστος των δύο αυτών μέτρων, 2 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός παρέπεμψε και στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Μάιο, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής για τα ενεργειακά, όσο και για τους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών για το 2023.

Τέλος, δήλωσε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα στην οικονομία, η άνοδος του ΑΕΠ εφέτος θα είναι περίπου 3%, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί άνω του 5%.