Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για βασανιστήρια που φέρεται να διέπραξαν μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος Ρώσων στρατιωτών καθώς η Μόσχα συνεχίζει τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Ουκρανία.

Η επιτροπή, που ασκεί διώξεις για σοβαρά εγκλήματα, δήλωσε πως ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτισθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές Ζαπορίζια και Μικολάγιφ και κρατήθηκαν παράνομα από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας.

«Ρώσοι υπέστησαν φυσική βία και βασανιστήρια προκειμένου να τους αναγκάσουν να δώσουν ψεύτικες εξηγήσεις για την πραγματική κατάσταση της παράνομης κράτησής τους στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (της Ρωσίας)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της επιτροπής από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ουκρανία έχει πει πως ελέγχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου και πως θα διερευνήσει οποιεσδήποτε παραβιάσεις και θα προβεί στις κατάλληλες νομικές ενέργειες.

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, διέταξε σήμερα επίσης να διεξαχθεί έρευνα για φερόμενους βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις αμάχων στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ καθώς απομακρύνονταν μέσω της γειτονικής επαρχίας του Χαρκόβου.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε ειδική επιχείρηση για να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του νότιου γείτονά της και να ξεριζώσει ανθρώπους που αποκαλεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.