Ο Δήμος Ζωγράφου γίνεται ο δεύτερος μετά τον Δήμο Πειραιά, που αποκτά παγκάκι υποστήριξης ΑμεΑ. Ο συγκεκριμένος τύπος διαθέτει ειδικό κάθισμα στο πλευρικό πτυσσόμενο στήριγμα, αλλά και ειδική μεταλλικά πρίζα με κλειδί, ώστε να παρέχεται στους χρήστες και η δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων, ποδηλάτων κ.ά. Εντάσσεται δηλαδή στην κατηγορία «έξυπνα» ενεργειακά παγκάκια.

Ήδη το πρώτο παγκάκι υποστήριξης ΑμεΑ τοποθετήθηκε στην πόλη, στην πλατεία Τερζάκη. Ακόμη επτά «έξυπνα» παγκάκια τοποθετήθηκαν σε έξι κοινόχρηστους χώρους και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Γαλήνης, στην πλατεία Περού, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην παιδική χαρά Μερκάτη, στη νησίδα της οδού Γ. Παπανδρέου και στη Βίλα Ζωγράφου.

Τα παγκάκια διαθέτουν φωτοβολταϊκό πάνελ στις οροφές τους, γεγονός που τα κάνει απολύτως αυτόνομα ενεργειακά χάρη στη συλλογή ηλιακής ενέργειας. Είναι μεταλλικής κατασκευής, ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, τον άνεμο, την υγρασία, αλλά και στους βανδαλισμούς. Περιλαμβάνουν ξύλινα καθίσματα 6 θέσεων, 4 θύρες φόρτισης κινητών τηλεφώνων (δυο κανονικής και δυο ταχείας φόρτισης), ασύρματη σύνδεση Wi-Fi internet, router 4G, ρελέ για αποφυγή ηλεκτροπληξίας και διακοπής τροφοδοσίας, γείωση σε όλα τα μεταλλικά μέρη της κατασκευής με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Τα «έξυπνα» παγκάκια εντάσσονται στο έργο «Αναβάθμιση Χώρων Αναψυχής και Άθλησης για το Παιδί και Δημιουργία Πάρκων Γειτονιάς στον Δήμο Ζωγράφου», ύψους 1.556.343,10 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.