Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών του στο Τόκιο, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε πως κοινός τόπος των δύο χωρών είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η καταπολέμηση του αναθεωρητισμού.

«Η Ιαπωνία είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είναι μία νησιωτική χώρα, μία χώρα η οποία έχει υπογράψει την UNCLOS, μία χώρα η οποία ανήκει στην Ομάδα Χωρών Φίλων της UNCLOS, και κάτι που, ίσως, θα διαφεύγει της προσοχής της ελληνικής κοινωνίας: Ότι η Ιαπωνία είναι μία χώρα, η οποία επίσης υπέγραψε το 1923 τη Συνθήκη της Λωζάννης. Yπ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, είναι μία χώρα που, αν λάβει κανείς υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθός της, είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, στα θέματα της σταθερότητας και στην καταπολέμηση του αναθεωρητισμού, δηλαδή στην προσήλωση στις Συνθήκες και τα σύνορα που οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν. Αυτός είναι ο κοινός μας τόπος, όταν και οι δύο καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά, αυτός είναι ο κοινός μας τόπος και όταν συζητάμε για την παγκόσμια σταθερότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ειδική αναφορά έκανε και στη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με την ανάλυση θεμάτων για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS.

Για τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Χαγιάσι Γιοσιμάσα (Hayasi Yoshimasa), ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως είχε την ευκαιρία μακράς ανταλλαγής απόψεων, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες εδώ και λίγες μέρες, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, οι δύο υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στο προσεχές μέλλον.

Επίσης, συζήτησαν για την Ουκρανία και τις ευρύτερες συνέπειες της ρωσικής εισβολής, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη και την Οδησσό, όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαβίβασε στον Ιάπωνα ομόλογό του πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αθήνα.