Η Ρωσία μπορεί εύκολα να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των τεράστιων ενεργειακών της πόρων μακριά από τη Δύση σε χώρες που πραγματικά τις χρειάζονται και να αυξήσει παράλληλα την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου αντιδρώντας στην “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη στο θέμα αυτό.

“Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, θα μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους στην εγχώρια αγορά, να τονώσουμε την βαθιά επεξεργασία των πρώτων υλών”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντησή του, που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, με αξιωματούχους για να συζητήσουν την ανάπτυξη της Ρωσικής Αρκτικής.

“Επίσης θα αυξήσουμε την παροχή ενεργειακών πόρων σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου χρειάζονται πραγματικά”, σημείωσε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Δύση ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση που βιώνει επειδή αρνείται να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

“Η άρνηση ορισμένων δυτικών χωρών να συνεργαστούν (με τη Ρωσία) κανονικά, συμπεριλαμβανομένου όσον αφορά τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους (…) έχει ήδη πλήξει εκατομμύρια Ευρωπαίους, έχει προκαλέσει μια πραγματική ενεργειακή κρίση”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Βεβαίως και εμείς αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αλλά αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες”, σημείωσε.

Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι “μη φιλικές χώρες” έχουν καταστρέψει τις αλυσίδες εφοδιασμού στις ρωσικές περιοχές της Αρκτικής και κάποιες χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των συμβάσεων, δημιουργώντας ζητήματα για τη Μόσχα, πρόσθεσε.

Η Μόσχα προτίθεται να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε “φιλικές χώρες σε οποιοδήποτε φάσμα τιμών” συμφωνηθεί, σημειώνει παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σολγκίνοφ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ιζβέστια, καθώς παραδοσιακοί αγοραστές αποφεύγουν τον εφοδιασμό τους από τη Ρωσία, αναγκάζοντας τη Μόσχα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο στόχος της στην Ουκρανία είναι να αποστρατιωτικοποιήσει και να “αποναζιστικοποιήσει” την χώρα αυτή, η οποία έχει συναντήσει σκληρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις και έχει πυροδοτήσει την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.