του Σπύρου Μουρελάτου

Νέες συντεταγμένες χαράσσει εκ των πραμάτων στο πολιτικό σκηνικό ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η «μέγγενη» της άνευ προηγουμένου ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά αγαθά αναδιατάσσει τις πολιτικές ισορροπίες και θέτει νέα διλήμματα σε μία περίοδο, που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης εξερχόμενες από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα σημάδια της… νέας τάξης πραγμάτων εμφανίστηκαν με τρόπο ανάγλυφο στον χθεσινό πρώτο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου ναι μεν η καθαρή πρωτιά Μακρόν προσέφερε ανάσες ανά την Ευρώπη, όμως τα μεγάλα ποσοστά των Λε Πέν και Μελανσόν κρούουν καμπανάκια κινδύνου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν εδώ και καιρό να αποκρυπτογραφήσουν τα νέα δεδομένα με στόχο να μην χάσουν το… δάσος, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο…δένδρο.

Το πλέον επείγον ζήτημα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των άνευ προηγουμένου ανατιμήσεων. Ως προς αυτό το ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογεί πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όσο και σε εθνικό, όπου ένα νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σχηματοποιείται για τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως οι αλλαγές που επιφέρει σε κάθε επίπεδο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι κάτι το σύνηθες: δοκιμάζει τις αντοχές του δυτικού πολιτικού υποδείγματος και απαιτεί από κάθε δρώντα να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, ιδίως μετά τα όσα συνέβησαν με την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου σχεδόν το 1/3 του σώματος, μέσα στο οποίο και κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μάλλον αδιάφορο έως και εχθρικό προς το Κίεβο.

Αρχής γενομένης από σήμερα και την παρέμβαση του στην προσυνεδριακή συζήτηση στο Χαλάνδρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρες απαντήσεις. Με την Δύση ή με τον Πούτιν; Αυτό είναι το δίλημμα, που θα θέτει εφεξής ο πρωθυπουργός προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρώντας να το ταυτίσει με μία κοσμοθεωρία, που δεν έχει καμία σχέση με όσα πρεσβεύει και υπερασπίζεται η Δύση και η ΕΕ.

Πηγή: afteroffice.gr