“Χρυσό” κλαδί ελιάς παρέδωσαν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα Έλληνες και Τούρκοι αθλητές του πινγκ πονγκ, οι οποίοι ξεκινώντας από την Αρχαία Πέλλα αφού πέρασαν από 15 σταθμούς, στο πλαίσιο της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, έφτασαν στην πόλη, όπου σήμερα, με τη συμμετοχή δέκα χιλιάδων δρομέων, θα διεξαχθεί ο 16ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin.

Ο κ. Ζέρβας, δήλωσε πως με την εκκίνηση του 16ου Διεθνούς Μαραθωνίου η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε μία αγωνιστική κανονικότητα. Παράλληλα, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές που θα επιλέξουν να τρέξουν. Η διοργάνωση φέτος επέλεξε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕπΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) για να τρέξει στην Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία αντί λαμπαδηδρομίας, μέσω της οποίας θα αναδειχτούν μηνύματα για την ειρήνη και τον διάλογο μεταξύ των λαών σε όλον τον πλανήτη.

Δέκα χιλιάδες δρομείς έτοιμοι να τρέξουν στον Μαραθώνιο

Δέκα χιλιάδες δρομείς είναι έτοιμοι να τρέξουν στον 16ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η διάθεση των τελευταίων θέσεων έγινε στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ. Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της διοργάνωσης αποτυπώθηκε μέσα από την συμμετοχή δρομέων από 41 χώρες, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Τρινιντάντ & Τομπάγκο, η Νότιος Αφρική και η Βενεζουέλα.

Νίκος Τουλίκας : Ο αθλητής με αυτισμό και δότης μυελού στον Μαραθώνιο

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης: 08:00, αφετηρία: Πέλλα), καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας 10.000 μ. (ώρα έναρξης 09:00, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων) και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 13:00, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης). Παράλληλα θα διεξαχθεί, επιστρέφοντας μετά από τρία χρόνια, ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Όλοι οι δρόμοι του αγωνιστικού προγράμματος θα έχουν ως κοινό σημείο τερματισμού το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Ξεχωριστό μήνυμα θα στείλουν, μέσα από την προσπάθεια τους, δρομείς που θα αγωνιστούν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο, στηρίζοντας με την συμμετοχή τους τον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης των δύο διοργανώσεων. Ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική υστέρηση και αυτισμό, ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στο σκι αντοχής και είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών, θα συμμετάσχει για άλλη μια χρονιά στον Δρόμο των 5.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας».

Εκτός από μαζική συμμετοχή, η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται και από την παρουσία σημαντικών ονομάτων των μεγάλων αποστάσεων:

Στον Μαραθώνιο δρόμο των ανδρών θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, καταξιωμένοι αθλητές όπως ο περσινός νικητής Ιάσων Ιωαννίδης, ο Χριστόφορος Μερούσης, ο Ευάγγελος Μαλιόγλου καθώς και ο Βέλγος Γιούσεφ Μπουισάν, ενώ στις γυναίκες παρούσες θα είναι η Δεμέστιχα Χριστίνα και η Δανάη Πασπάτη.

Στον Δρόμο των 10.000μ., γρήγορο ρυθμό θα δώσουν διεκδικώντας τη νίκη ο Χρήστος Παπούλιας, ο Δήμος Μαγγίνας, ο Δημήτρης Τζεφαλής, ο Αντώνης Μηλιώτης, ο Μαροκινός Γιούσεφ Χατίρι, η Ειρήνη Μιχάλα, η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου, ενώ στον Δρόμο 5.000μ. που έχει και την πολυπληθέστερη συμμετοχή, τη διάκριση θα κυνηγήσουν δρομείς όπως ο Παναγιώτης Γραμμένος, ο Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Κυριάκος Σαχπεκίδης, ο Κύπριος Αμίρ Ρασούλεφ, όπως και η Βασιλική Καλλημογιάννη, η Παναγιώτα Τόκα και η Ιταλίδα Κλάρα Τσεκάλντι.

Για άλλη μια χρονιά, μάλιστα, θα αναδειχθούν ξεχωριστές τριάδες νικητών για κάθε ηλικιακή κατηγορία άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), ανά φύλο, σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος.