Το έργο της Διπλής Ανάπλασης στον Βοτανικό, ανέδειξε ως το εμβληματικό έργο του Δήμου της Αθήνας, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο όραμά του για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη ώστε «να επιστρέψουν οι νέοι στην Αθήνα» και ζήτησε να μεταφερθούν οι πόροι του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο να «ανεξαρτοποιηθούν» οι δήμοι από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και να καταστούν υπόλογοι στους πολίτες του για την αξιοποίηση των χρημάτων τους.
Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με διακεκριμένους συνομιλητές τον Richard Burdett, καθηγητή Αστικών Σπουδών στο London School of Economics and Political Science και τον Jean- Louis Missika, πρώην αντιδήμαρχο του Παρισιού, ο δήμαρχος Αθηναίων αφού ανέφερε ότι δύο από τους πέντε κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την Αθήνα από την αλλαγή της χιλιετίας, τόνισε ότι η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι «να επανεφεύρουμε τις υπηρεσίες μας και ταυτόχρονα να επενδύσουμε ξανά στις απαραίτητες υποδομές». Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με κάτι μικρό όσο ένα «πάρκο τσέπης», το οποίο μεν δεν θα αλλάξει μια πόλη, αλλά μπορεί να αλλάξει μια γειτονιά ή μια παιδική χαρά ή ένα ανοιχτό γήπεδο ή με κάτι τόσο μεγάλο όσο η επένδυση στους αστικούς μας πνεύμονες, στον Εθνικό Κήπο, στον Λυκαβηττό και στον λόφο του Στρέφη ή με κάτι ακόμη μεγαλύτερο όπως είναι το έργο του Βοτανικού.
Βοτανικός: Μια νέα πόλη
Πρόκειται για το πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο -όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων- είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο αστικού μετασχηματισμού που υλοποιείται στην Ευρώπη, τη στιγμή που μιλάμε. Αναφερόμενος στην περιοχή του Βοτανικού, ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για την περιοχή αυτή πολύ κοντά στην καρδιά της Αθήνας, που έχει παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό εδώ και πολλά χρόνια. «Εκεί χτίζουμε ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα εγκαθιστούμε νέες υποδομές, άρα ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα πόλη. Η λογική είναι αυτή της La Défense στο Παρίσι, αλλά φυσικά πολύ διαφορετική από την άποψη των εκτάσεων πρασίνου που εκτιμάται ότι αγγίζουν το 50% της συνολικής έκτασης. Ταυτόχρονα, στο κέντρο της πόλης θα κατεδαφίσουμε ένα παλιό γήπεδο και θα δημιουργήσουμε έναν νέο χώρο πρασίνου που είναι πολύ σημαντικός για τους Αθηναίους, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Επιστροφή στην πόλη
Ερωτηθείς σχετικά με το σλόγκαν της επόμενης θητείας του και το όραμά του, ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε πέρα από το σύνθημα να σκεφτούμε την Αθήνα το 2030 και έθεσε ως τον υψηλότερο δείκτη της επιτυχίας για την πόλη του μέλλοντός μας «να καταφέρουμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό μας, να καταφέρουμε να έχουν επιστρέψει οι νέοι ως μόνιμοι κάτοικοι στην Αθήνα». «Και αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής» ξεκαθάρισε και εξειδίκευσε ως προς την στρατηγική για την επιτυχία του εγχειρήματος, λέγοντας: «Από τη στιγμή που κάποιος ξυπνάει το πρωί μέχρι την ώρα που πάει για ύπνο. Έχει να κάνει με το ότι για πρώτη φορά έχουμε προνηπιακή εκπαίδευση, ανακατασκευή παιδικών χαρών και επένδυση στα σχολικά μας κτίρια. Έχει να κάνει με γήπεδα, έχει να κάνει με πεζοδρόμια. Εν τέλει, έχει να κάνει με όλα αυτά τα μικρά πράγματα, τα οποία συνήθως δεν θεωρούνται, αλλά είναι μέρος ενός μεγάλου οράματος».
Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να απεξαρτηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, κάτι που θα επιτευχθεί αν μεταφερθούν οι πόροι από τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε -ένας λόγος παραπάνω- εκείνοι να είναι υπόλογοι στους πολίτες για το πώς αξιοποιούν τα χρήματά τους.
«Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την ανεξαρτητοποίηση και ενηλικίωση της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει ένα σημείο μετάβασης που θα μπορούσε να περιγραφεί στη φράση “ δείξε μου το χρήμα!”. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση, οπότε κάθε φορά που θέλουμε να εξασφαλίσουμε κεφάλαια, πρέπει με κάποιο τρόπο να στηριχθούμε στην κεντρική κυβέρνηση, ακόμη κι αν διαθέτουμε και σχεδιάζουμε τα δικά μας χρηματοδοτικά εργαλεία, πράγμα που ούτως ή άλλως κάνουμε ως δημοτική αρχή. Υπάρχει ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να διασφαλιστούμε, να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς του πολιτικού συστήματος. Θα σήμαινε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια θα ήταν άμεσα υπόλογοι στους πολίτες τους για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματά τους», ήταν η σχετική αναφορά του κ. Μπακογιάννη στο θέμα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με εξέχοντες συνομιλητές, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης αντάλλαξε ενδιαφέρουσες απόψεις για το μέλλον της πόλης των Αθηνών, καθώς ο Richard Burdett είναι ειδικός στον αστικό σχεδιασμό και το 2017 διορίστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ διοικητής του πιο εξαίρετου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) για τη συνεισφορά του στον τομέα του αστικού σχεδιασμού, ενώ ο Jean- Louis Missika, υπήρξε σε δύο θητείες αντιδήμαρχος του Παρισιού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Richard Burdett είναι επίσης διευθυντής του παγκόσμιου κέντρο έρευνας και διδασκαλίας LSE Cities, στο πλαίσιο του οποίου συν-διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα Urban Age. Το LSE Cities έχει στόχο την αύξηση της γνώσης και της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι και οι πόλεις εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η φυσική μορφή και ο σχεδιασμός των πόλεων επηρεάζει την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Ο Jean- Louis Missika διετέλεσε αντιδήμαρχος του Παρισιού από το 2014 έως το 2020, υπεύθυνος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική, το έργο Grand Paris, την οικονομική ανάπτυξη και την ελκυστικότητα. Προηγουμένως (2008-2014) είχε διατελέσει αντιδήμαρχος του Παρισιού υπεύθυνος για την καινοτομία, την έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας του Le nouvel urbanisme parisien (2019) και συν-συγγραφέας του Des robots dans la ville (2018). Αυτή τη στιγμή είναι επισκέπτης επιστημονικός συνεργάτης (Visiting Senior Fellow) στο κέντρο έρευνας και διδασκαλίας LSE Cities και διευθυντής Σύνταξης της γαλλικής δεξαμενής σκέψης (think tank) Terra Nova.