Η δεύτερη ενισχυτική, δηλαδή η τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνει περαιτέρω – σε σχέση με την τρίτη δόση – την πιθανότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών να μολυνθούν από τον κορονοϊό και να αρρωστήσουν λόγω Covid-19. Όμως η προστασία έναντι τουλάχιστον της πιθανότητας λοίμωξης φαίνεται βραχύβια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισραηλινή επιστημονική έρευνα, που αφορά την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού (Ιανουάριος-Μάρτιος 2022). Αντίθετα φαίνεται να διαρκεί περισσότερο – άγνωστο πόσο – η αυξημένη προστασία έναντι της βαριάς νόσου.

Οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 60 ετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, ανέφεραν ότι η προστασία της τέταρτης δόσης έναντι της λοίμωξης φάνηκε να κορυφώνεται την τέταρτη εβδομάδα, μετά να μειώνεται και να έχει σχεδόν εξαφανιστεί έως την όγδοη.

Από την άλλη, η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης δεν μειώνεται στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με όσους είχαν κάνει τέσσερις, ενώ έξι εβδομάδες μετά ήταν 4,3 φορές μεγαλύτερη. Η μελέτη δεν περιέλαβε συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους, ενώ δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσου Covid-19, καθώς θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενισχύουν την άποψη ότι οι επιπρόσθετες δόσεις εμβολίου παρέχουν αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία έναντι της Όμικρον και ότι η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης μειώνεται ταχύτερα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από ό,τι έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσου.

Μια προηγούμενη ισραηλινή έρευνα τον Μάρτιο έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν τέταρτη δόση Pfizer/BioNTech, είχαν 78% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις. Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών από τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Τα νέα στοιχεία έρχονται εν μέσω διαλόγου – και διαφωνιών – σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την τέταρτη δόση, πότε να χορηγηθεί και σε ποιούς. Τον Μάρτιο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση τέταρτης δόσης στους άνω των 50 ετών και στους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών, τέσσερις τουλάχιστον μήνες μετά την τρίτη δόση, καθώς επίσης τη χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η διευθύντρια Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ δήλωσε ότι “πραγματικά ενθαρρύνει τους ανθρώπους άνω των 50 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα και όσους είναι άνω των 65 ετών να κάνουν δεύτερη ενισχυτική δόση”. Στην ΕΕ οι υπουργοί υγείας τάσσονται γενικά υπέρ της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών.