Γ. Γεραπετρίτης: Η σύσταση της Αρχής Προσβασιμότητας μία από τις εμβληματικές δράσεις που υλοποιήθηκαν
31 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η σύσταση της Αρχής Προσβασιμότητας μία από τις εμβληματικές δράσεις που υλοποιήθηκαν

by todaypress
06/04/2022 09:05
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ,
Γ. Γεραπετρίτης: Η σύσταση της Αρχής Προσβασιμότητας μία από τις εμβληματικές δράσεις που υλοποιήθηκαν

Φωτογραφία αρχείου (10/4/2019 ) του νέου υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Share on FacebookShare on Twitter

Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας αποτελεί μια πολύ μεγάλη καινοτομία, καθώς είναι ο βασικός αρωγός της Πολιτείας για την χάραξη πολιτικής και παράλληλα δίνει πολύ μεγάλη πρόσθετη αξία στο αναπηρικό κίνημα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την συζήτηση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικές» αυτές τις συνεδριάσεις της επιτροπής και ζήτησε με την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής συνόδου να συνέλθει και πάλι, ώστε να επανεξεταστούν όλα τα ζητήματα – και μάλιστα να υπάρξει μια πιο διευρυμένη παρουσία και συμμετοχή περισσότερων υπουργείων, όπως των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Σχετικά με το αίτημα αναπροσαρμογής επιδομάτων στην βάση του πληθωρισμού, ο υπουργός απάντησε πως «όλοι καταλαβαίνουμε ότι πάντα υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και ιδιαιτέρως υπό τις συνθήκες αυτής της πολύ δύσκολης συγκυρίας με την πολεμική οικονομία, πάντα είναι καλό να κρατούνται αποθέματα για τους ευάλωτους». Τόνισε όμως, πως «οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων συμπεριελήφθησαν και στις δύο ενισχύσεις που δόθηκαν, και τον περασμένο Δεκέμβριο, και στην τωρινή έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της κρίσης» και υπογράμμισε ότι «τα άτομα με αναπηρία θα είναι πάντα στην αιχμή των πολιτικών μας για την ενίσχυσή τους».

Για τον «Προσωπικό Βοηθό», ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «μπορεί πράγματι να υπάρχουν κάποιες ατέλειες που θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε, όπως και να διευρύνουμε την περίμετρο του προγράμματος, όμως δεν παύει να είναι μια σπουδαία κατάκτηση για την χώρα και τον πολιτισμό μας».

Δήλωσε θετικός στην πρόταση του προέδρου της ΕΣΑμεΑ για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, σημειώνοντας πως αυτό άλλωστε προβλέπεται και μέσα στο Σχέδιο. Αναγνώρισε πως πολλοί από τους στόχους που είχαν τεθεί ήταν φιλόδοξοι, και σε ορισμένα πεδία υπάρχει μια μικρή χρονική υστέρηση λόγω της πανδημίας.

Στο αίτημα για την συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι αυτό είναι κάτι που βεβαίως θα αξιολογηθεί από το αρμόδιο υπουργείο, μπορεί να υπήρξε μια διάθεση για μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση στην σύστασή του, αλλά πάντοτε η Συνομοσπονδία ήταν και θα είναι ένας θεσμικός συνομιλητής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα για την μεταφορά των ΚΕΠΑ σε εξαιρετικά σύγχρονους χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, η οποία θα επιτρέψει μια ανθρώπινη αξιολόγησή τους και στο να μην υπάρχει η ανάγκη για την τακτική περιοδική αξιολόγηση των ΑμεΑ.

Σχετικά με την προσβασιμότητα, ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έρθει για κύρωση στην Βουλή η σχετική κοινοτική Οδηγία του 2019. Για την προσβασιμότητα στα ΑΕΙ, ανέφερε ότι είναι θέμα πολιτισμού να μπορούμε να προσφέρουμε στο νεανικό ανθρώπινο κεφάλαιό μας, την δυνατότητα ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση» και υπενθύμισε ότι μετά από πολλά χρόνια έγιναν οι 3.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.

Η υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, χαρακτήρισε ανεξήγητες τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα διαμερίσματα της Ημι-αυτόνομης Διαβίωσης για τα παιδιών άνω των 15 ετών, αλλά και όλων των ενηλίκων που εξακολουθούν και διαμένουν μέσα σε κλειστές δομές φροντίδας, λέγοντας ότι το «Ημι- αυτόνομη» διαβίωση σημαίνει την ύπαρξη φροντιστών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων που μένουν μαζί τους, έχουν την φροντίδα τους και τους προετοιμάζουν για την ‘Αυτόνομη Διαβίωση’ μετά την ενηλικίωσή τους. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, έχουμε την «Ημι- Αυτόνομη».

«Τι προτιμάτε στη Ελλάδα του 2022, τα παιδιά αυτά να ζουν σε μεγάλες σε μεγάλης χωρητικότητας δομές που η μια μετά την άλλη σαπίζει;» ρώτησε η υφυπουργός και αναρωτήθηκε στη συνέχεια, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και κατά του θεσμού των «Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» καθώς όπως είπε «είναι ίδια η δομή τους».

Η ίδια απέρριψε την κριτική πως ο «Προσωπικός Βοηθός» αποτελεί τον δούρειο Ίππο της «λειτουργικότητας» και ανέφερε πως στις 14 του μηνός ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε τα άτομα με αναπηρία αλλά και όσοι θέλουν να προσληφθούν ως προσωπικοί βοηθοί, να μπορούν να κάνουν αίτηση Η πρόσκληση έχει ήδη ανοίξει και έχει ήδη δημοσιευθεί. Τόνισε επίσης, πως η επιστημονική επιτροπή που πηγαίνει κατ’ οίκον σε κάθε άτομο που αιτείται Προσωπικού Βηθού, δεν είναι «ιατρο-κεντρική» αλλά «ανθρωποκεντρική», καθώς απαρτίζεται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή, και δεν συμμετέχει σε αυτήν, ούτε ένας ιατρός. Πρόκειται είπε, για ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο βασισμένο στις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σχετικά με την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, ανέφερε πως «δεν είμαι ικανοποιημένη οι διαγνώσεις όλες να γίνονται στις ηλικίες 4 με 6 ετών, γι’ αυτό και κάνω ό,τι μπορώ για να γίνονται οι διαγνώσεις νωρίτερα» και αναφέρθηκε διεξοδικά στα σχετικά προγράμματα που υλοποιούνται.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης χαρακτήρισε την Αρχή ένα σημαντικό θεσμό που μπορεί να διαδραματίσει ένα τεράστιο ρόλο, στην αξιολόγηση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που επειδή έχει ορίζοντα πέρα από την κυβερνητική θητεία μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης, θα πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε την επέκτασή του. Αναφερόμενος στα κοινωνικά επιδόματα, είπε πως αυτά θα πρέπει να έχουν μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή εξ αιτίας της κρίσης. Ζήτησε τέλος, την συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, καθώς πρόκειται για κομβικής σημασίας οργανισμό για τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, χαρακτήρισε την συνεργασία με την Αρχή εξαιρετική, και σημείωσε πως αν και βρισκόμαστε στο στάδιο της οργανωτικής συγκρότησης της Επιτροπής, είναι πολύ ευχάριστο ότι πολλά από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί και επιλύθηκαν πολύ γρήγορα, με την συνδρομή φυσικά της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας.

Tags: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣΕΟΠΥΥΕΣΑμεΑΚΕΠΑΝΔΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσιάρας: Δίνουμε ανάσα για τους αγρότες με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Θέλουμε κάθαρση και το αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο

23/05/2025 13:52
Συνάντηση στα γραφεία της ΝΔ την Τετάρτη για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Τ.Α.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Συρεγγέλα για αντιπολίτευση: Το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια»

23/05/2025 12:55
Χατζηδάκης: Ασκήθηκαν 43 διώξεις για τα Τέμπη και θα κολλούσαμε στον λαθρέμπορο του ξυλολίου;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Άρση μονιμότητας και μπόνους απόδοσης στο Δημόσιο μετά από πραγματική αξιολόγηση

23/05/2025 12:48
Μητσοτάκης: Η Συνταγματική αναθεώρηση ευκαιρία για συζητήσεις που θα χτίσουν γέφυρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Συνταγματική αναθεώρηση ευκαιρία για συζητήσεις που θα χτίσουν γέφυρες

23/05/2025 11:14
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μερτς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNBC: Νέες μειώσεις φόρων στο τραπέζι – Αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

23/05/2025 10:22
Θ. Λιβάνιος: Η κατευθυντήρια γραμμή είναι να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος: «Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα πόλεων και τουρισμού – Η περιφέρεια αδειάζει»

23/05/2025 09:36
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξαναπαίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και αξιολόγηση- Μία πρόταση που αποτελούσε «ταμπού», το μεταρρυθμιστικό στοίχημα Μητσοτάκη

23/05/2025 08:09
Γεραπετρίτης από Σ.Α. ΟΗΕ: “Ας δεσμευτούμε εκ νέου όχι μόνο με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα βήματα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Υόρκη: Η παρέμβαση του Γ. Γεραπετρίτη στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – “Άμεση, πλήρης και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα σε όλα τα μέρη της Λωρίδας της Γάζας”

22/05/2025 22:12
Αλβανία: Τα αποτελέσματα των εκλογών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνω του 30% η ΝΔ – Μάχη για την 2η θέση!

22/05/2025 21:31

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στον εισαγγελέα η PR που εξαπατούσε πολίτες- Βαρύνεται με δύο κακουργήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον εισαγγελέα η PR που εξαπατούσε πολίτες- Βαρύνεται με δύο κακουργήματα

23 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Κώστας Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Θέλουμε κάθαρση και το αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο

Λάρισα: Στον ανακριτή 50χρονος άνδρας για υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved