Δωρεάν προγράμματα άσκησης που απευθύνονται σε καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς και θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, ξεκίνησαν στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Στόχος των προγραμμάτων αυτών, τα οποία υλοποιούνται από το Τμήμα Αθλητικής Ανάπτυξης του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, στο ΔΑΚ Ευόσμου “Βούλα Πατουλίδου”, είναι η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Τα προγράμματα άσκησης έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να παρέχουν ακίνδυνη και ασφαλή εκγύμναση στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε μονάδες τεχνητού νεφρού και περιλαμβάνουν ειδικό ασκησιολόγιο, προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και στις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς.

Για τη συμμετοχή των ασθενών στα προγράμματα και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εκγύμνασης διενεργείται δωρεάν πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος στο Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ. Σε όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων υπάρχει στενή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς των ασθενών. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ασθενείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καλόντας στα τηλέφωνα του Τμήματος Αθλητικής Ανάπτυξης: 2310705442, 2310700082 και του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του ΑΠΘ: 2310992184 (εργάσιμες ημέρες και ώρες).