της Μάρθας Λεκκάκου

Εύκολη η απάντηση. Με τις ελληνοποιήσεις! Πώς λέμε για τα αρνιά και τα κατσίκια ότι …ελληνοποιούνται από «επιτήδειους» για να πωλούνται ακριβότερα; Έτσι και με την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ελληνοποιεί ό,τι ακριβαίνει, σαν να μην υπάρχει πόλεμος και πανδημία, αρκεί η ετικέτα της ακρίβειας» να γράφει πάντα… Μητσοτάκης. Όπως αντίστοιχα η μπλε στάμπα – σφραγίδα στο αρνί γράφει «ελληνικής παραγωγής»…

Οι ελληνοποιήσεις στα αμνοερίφια, φυσικά είναι παράνομες, διότι ο καταναλωτής παραπλανάται. Για ελληνικό κρέας πληρώνει ενώ εν τέλει τρώει το πολύ φτηνότερο ρουμάνικο, βουλγάρικο, σκοπιανό. Αν πιαστεί ο επιτήδειος, του ασκούνται διώξεις και πρόστιμα. Αν πιαστεί.

Στην πολιτική πάλι, ο καθένας λέει ό,τι θέλει και όποιος τον πιστέψει τον πίστεψε..

Τί κάνεις εν προκειμένω όταν «ελληνοποιούν» το εισαγόμενο πρόβλημα; Όταν προσπαθούν να σου πουλήσουν ντόπιο το εισαγόμενο;

Απλά πράγματα. Βγαίνεις και παραθέτεις τα στοιχεία (διεθνή και εγχώρια) και εξηγείς  μέχρι να μαλλιάσει η γλώσσα σου τι πραγματικά συμβαίνει. Και έτσι  τερματίζεις, παράλληλα, προτού καν μεγαλώσει, κάθε τάση εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα (στην οποία είναι και παραδοσιακά επιρρεπής…).

Ας εξηγηθεί με απλά, κατανοητά λόγια, χωρίς κορώνες και υπερβολές, στον κόσμο:

  • πόσο πραγματικά έχουν ακριβύνει ρεύμα, καύσιμα, αγαθά διατροφής και πρώτης ανάγκης από τις διεθνείς ανατιμήσεις
  • πόσο ακριβότερο θα ήταν το κόστος ζωής αν δεν είχε δοθεί το μέχρι σήμερα πακέτο των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και
  • πόσο θα είχαν ακριβύνει παραπάνω βασικά είδη αν δεν είχε επιβληθεί πλαφόν κέρδους και αν δεν υπήρχε υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων.

Τίμια, κοφτά, με θάρρος και ειλικρίνεια. Όταν η επιλογή είναι να ολοκληρωθεί η τετραετία όπως θεσμικά επιβάλλεται, χωρίς πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, τότε και όλη η Κυβέρνηση, σύσσωμη θα πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να μιλήσει με αυτοπεποίθηση. Και η αυτοπεποίθηση απαιτεί γνώση και επικοινώνηση στοιχείων.

Θα πρέπει να επισημανθεί που θα βρισκόμασταν, αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση και να εξηγηθεί κυρίως ποιοι είναι οι κίνδυνοι της οικονομίας, άρα όλης της χώρας, αν δοθούν αφειδώς κονδύλια που δεν τα σηκώνουν τα κρατικά ταμεία. Να καταλάβει ο κόσμος για παράδειγμα, αν πέσει ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα και πάει  η αμόλυβδη φτάσει στο 1,50 ευρώ, υπάρχει κίνδυνος για τις συντάξεις; Για τα σχολεία; Για τα νοσοκομεία;

Οι πολίτες αν μάθουν ποιο είναι το χειρότερο σενάριο, από τι πραγματικά κινδυνεύουν, θα κατανοήσουν πολύ περισσότερο.

Αλλιώς η «εισαγόμενη» κρίση θα δίνει χώρο σε «νονούς» που θα τη βαφτίζουν «ντόπια».

Είναι επίσης αλήθεια ότι λόγω του σήριαλ της Πάτρας δεν  έλαβαν τη δημοσιότητα που έπρεπε τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μίλησε για «μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας» και ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια».

Με τέτοιους αστάθμητους παράγοντες και πρωτόγνωρο πληθωρισμό εν όψει, πρέπει η Κυβέρνηση να χτίσει άμεσα μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Με εξωστρέφεια, ανθρωπιά και πανστρατιά.

Και έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ δεν θα βρίσκουν εισαγόμενα «πρόβατα» για να  ελληνοποιούν. Ούτε και πρόβατα ακροατές να τους ακούν.