του Σπύρου Μουρελάτου

Ειλημμένη είναι στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση της επίσπευσης της έναρξης των ερευνών για φυσικό αέριο σε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις ανακοινώσεις, που προσδιορίζονται για την ερχόμενη Παρασκευή δεν αποκλείεται να κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας έτσι την βούληση της κυβέρνησης να εκπληρώσει το στόχο της ενεργειακής αυτονομίας, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες για την επίσπευση των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του επείγοντος ζητούμενου της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης, ως εκ τούτου και της χώρας μας από τη Ρωσία. Το project είναι βαρυσήμαντο, καθώς, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, σε περίπτωση που τα εν λόγω κοιτάσματα είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα τότε η χώρα μετατρέπεται σε παραγωγό φυσικού αερίου και μαζί με τις ΑΠΕ, αλλά και την διασυνδεσιμότητα αλλάζει ουσιωδώς το εθνικό ενεργειακό μείγμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές επιπτώσεις από την έναρξη ενός τέτοιου εγχειρήματος θα φανούν σε μεσοπρόθεσμη βάση, καθώς αποτελέσματα θα υπάρξουν σε βάθος 5 έως 7 ετών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κινείται και στην κατεύθυνση της υιοθέτησης βραχυπρόθεσμων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την θέση της Αθήνας για τη λήψη δραστικών μέτρων κατά της ακρίβειας και ειδικότερα τις προτάσεις του για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμονς.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να εξαντλήσει και το κάθε διαθέσιμο ευρώ προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως διεμήνυσε από το briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου επέμεινε πως η κυβέρνηση κρατά εφεδρείες και σημείωσε πως οι όποιες παρεμβάσεις από τούδε και στο εξής θα υπακούουν σε δύο κανόνες: θα είναι στοχευμένες για τους πιο ευάλωτους και θα βρίσκονται εντός των ορίων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πηγή: afteroffice.gr