Από τη Δευτέρα 4 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα μέσω της οποίας πρέπει να δηλωθούν από επιχειρηματίες οι διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα προϊόντα, κυρίως πρώτες ύλες (σιτάρι, καλαμπόκι, άλευρα, ηλιέλαιο κ.α), δήλωσε στον Κανάλι Ένα, του Πειραιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους, Γιώργο Σαραντάκο και Χρύσα Σαραντοπούλου.

Η καταγραφή αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς, θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων και να αποτρέπεται κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια. Ήδη, από τους ελέγχους που έχουν γίνει, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις, για προσπάθεια αισχροκέρδειας, είπε ο ΥπΑΑΤ και πρόσθεσε ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι να γίνεται έλεγχος εάν δικαιολογείται η όποια ανατίμηση με βάση την αύξηση των πρώτων υλών. Ειδικά για όσους επιχειρήσουν κερδοσκοπία, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το κράτος θα είναι αυστηρό. «Σε μια τέτοια περίοδο δεν είναι μόνο παράνομο, είναι και απολύτως ανήθικο, για όποιον το επιχειρεί», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει τους αγρότες να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή και αναφέρθηκε στα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται. Προσέθεσε, ότι εντός των επομένων ημερών, θα ανακοινωθεί ο τρόπος κατανομής της ενίσχυσης 45 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών, με βάση τον τζίρο του προηγουμένου έτους.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι έχει διασφαλιστεί από την ΕΕ, για πολλά προϊόντα που εξαγάγαμε και πήγαιναν στις εμπόλεμες χώρες, να ενεργοποιηθεί το μέτρο των Κρατικών Ενισχύσεων, για απορρόφηση των προϊόντων αυτών στις εγχώριες αγορές.