«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ισχυρό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και μια χώρα που επί κυβέρνησης Μητσοτάκη επενδύει σκληρά στη διπλωματία αλλά και στην άμυνά της. Ενωμένοι, ως Έλληνες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε εκδήλωση με θέμα «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Πετρούπολη.

Ο αναπληρωτής υπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι αντίθετη στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας κάθε κράτους, αρχές που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. «Η Ρωσία με την εισβολή της διέρρηξε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και επιτέθηκε στις πιο βαθιές αξίες της Δύσης», σημείωσε. Πρόσθεσε, όμως, ότι μπροστά σε αυτή την κρίση η Ευρώπη άρχισε να «ξυπνά» και να βρίσκει τον νέο της ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη ως Ένωση πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας με ενισχυμένη στρατηγική αυτονομία.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δε θα μπορούσε να είναι απούσα αυτή την κρίσιμη στιγμή ούτε να παίξει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, γιατί αυτό θα ήταν, κατά τον κ. Βαρβιτσιώτη, «εθνικό στρατηγικό λάθος». Όχι μόνο γιατί διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ζητούν να αποκτήσει η Ευρώπη ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας, αλλά γιατί έτσι συνεχίζει να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι με τις φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις της Δύσης», είπε και πρόσθεσε ότι με αυτή της τη στάση η Ελλάδα ζητά επίσης από την Ευρώπη να εγγυηθεί το απαραβίαστο των συνόρων και να καταδικάζει οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία άλλου, όπως πράττει συστηματικά η Τουρκία, κάνοντας ρητή αναφορά και στο Κυπριακό.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι ήταν η άμεση και αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης απέναντι στο ρωσικό αναθεωρητισμό και ότι είναι ανάγκη να συμμετάσχει και η Τουρκία στο σύστημα κυρώσεων της Δύσης, όπως όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αν θέλουμε να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και να μην υπάρχει «παράθυρο» στην εφαρμογή τους. «Φυσικά, η στάση μας δε στρέφεται κατά του ρωσικού λαού και δεν επηρεάζει τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των λαών μας», διευκρίνισε.

Αναφορικά με το μείζον θέμα της ενέργειας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογική διαπραγμάτευση της Ευρώπης αλλά και στη διαφοροποίηση των πηγών μέσα από επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς LNG, ηλεκτρικές συνδέσεις, αγωγούς και αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Νοτιανατολικής Μεσογείου. «Έτσι, δίνουμε στρατηγική σημασία στη σχέση μας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και κυρίως την Κύπρο», ανέφερε.

Τέλος, επισημαίνεται πως προειδοποίησε για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο οποίος ελλοχεύει μετά τη ρωσική εισβολή και μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο το ήδη υπάρχον προσφυγικό ρεύμα, «το μεγαλύτερο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως το χαρακτήρισε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, ο διευθυντής IGA και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης χαρακτήρισε παράνομη πράξη την εισβολή και αναφέρθηκε στους λόγους που η Ρωσία επέλεξε να επιτεθεί στην Ουκρανία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθώς και στους νικητές και τους χαμένους της εισβολής ως τώρα. «Αν η Ρωσία επικρατήσει, θα επικρατήσει σε έναν πόλεμο που τον έχει ήδη χάσει ηθικά και θα ματώσει οικονομικά», ανέφερε.

Εξάλλου, σημειώνεται πως ο αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, επίτιμος διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Βασίλειος Μαρτζούκος, επισήμανε στην παρέμβασή του ότι η πολιτική Πούτιν είναι πολιτική σφαιρών επιρροής και κρατών – δορυφόρων. «Ο Πούτιν πράττει, σκέφτεται και δρα όπως ο Ερντογάν, γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να σταθεί απέναντί του. Η Τουρκία, παρά την προσωρινή της αναβάθμιση, θα αναγκαστεί να διαλέξει πλευρά, διότι ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είναι δύσπιστος απέναντι σε αναθεωρητές», τόνισε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο George Washington University, Ειρήνη Χειλά, επικεντρώθηκε στο μήνυμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που δεν είναι άλλο από το ότι καμία εισβολή και κατοχή δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Χαρακτήρισε τις κυρώσεις εργαλείο διατήρησης της διεθνούς τάξης, τους κανόνες της οποίας η Ρωσία επιχείρησε να «ξαναγράψει» αμφισβητώντας τον θεσμό της κυριαρχίας σύμφωνα με τις στρατηγικές της προτεραιότητες.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και αμυντικής ανάλυσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς την παρακολούθησε από κοντά πλήθος κόσμου ιδίως από την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.