της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη 

Τι θα κρίνει τη νέα έξοδο της χώρας

Η πρώτη έκδοση του ελληνικού ομολόγου αναβλήθηκε για το 2022. Με τα νέα δεδομένα, φαίνεται ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει η πρώτη ελληνική έκδοση ομολόγου για το νέο έτος.

Η Ιταλία και η Πορτογαλία ήταν οι δύο πρώτες χώρες που άντλησαν το 2022 κεφάλαια από τις αγορές.  Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου τις πρώτες ημέρες του χρόνου, ειδικά για την Ιταλία και την Πορτογαλία, μπορεί να αποδοθεί και στο εκλογικό κύκλο που έχουν εισέλθει οι δύο χώρες.

Το προβάδισμα της Ελλάδας

Άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα τους έχει και η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές, εκτός από τις όποιες επικείμενες εκλογές, έχουν αρχίσει από τώρα να τιμολογούν και τη διακοπή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τέλος Μαρτίου, ειδικά για τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος.

Η Ελλάδα, συγκριτικά με τις χώρες της Ευρώπης έχει το προβάδισμα να μπορεί να επιλέγει το χρόνο και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει από τις αγορές. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες, παρά την αύξησή του χρέους λόγω της πανδημίας, βρίσκονται σε πολύ χαμηλό στάδιο, καθώς τα 2/3 του χρέους είναι στα χέρια των επίσημων δανειστών και μάλιστα με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οι όποιες άμεσες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από το μεγάλο ταμειακό απόθεμα, το οποίο παραμένει και σήμερα πάνω από 35 δισ. ευρώ.

Θετική η προοπτική της οικονομίας

Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει το παρόν της στις αγορές, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει μια ανταγωνιστική αγορά ομολόγων. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να κάνει την πρώτη έκδοση ομολόγων κοντά στην αρχή του χρόνου. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η έκδοση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με το «κατάλληλο περιβάλλον».

Τι περιλαμβάνει το κατάλληλο περιβάλλον; Η έννοια αυτή περιλαμβάνει την υποχώρηση των αποδόσεων σε χαμηλότερα επίπεδα με την βοήθεια και κάποιων καλών νέων για το χρέος. Η αξιολόγηση της Fitch την περασμένη Παρασκευή έκανε μισό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, προαναγγέλλοντας μια αναβάθμιση ίσως το καλοκαίρι. Ο αμερικανικός οίκος, αναβάθμισε την προοπτική της οικονομίας από σταθερή σε θετική χωρίς όμως, όπως άλλωστε αναμενόταν, να αναβαθμίσει και το αξιόχρεο της οικονομίας. Διατήρησε συνεπώς, την πιστοληπτική ικανότητα στην βαθμίδα ΒΒ όπου μας είχε αναβαθμίσει ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021.

Τα δάνεια από το ΔΝΤ

Μια πιο θετική είδηση θα είναι το «πράσινο φως» από την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που αναμένεται τις επόμενες μέρες για την πρόωρη εξόφληση παλιών ακριβών χρεών.

Η τελική φάση της διαδικασίας για την εξόφληση του υπολοίπου των 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια που πήρε η χώρα από το ΔΝΤ στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και η πρόωρη αποπληρωμή του 10% από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ που πήρε στο πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα θα είναι μια θετική είδηση που μπορεί να ηρεμήσει τη νευρικότητα των αγορών και να υποστηρίξει την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022.