του Σπύρου Μουρελάτου

Αύριο ξεκαθαρίζει η κατάσταση γύρω από τη σταδιακή άρση ή μη των περιορισμών σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αυριανές συσκέψεις σε Μαξίμου και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναμένεται να διαμορφώσουν τελεσίδικα τον Οδικό Χάρτη αντιμετώπισης της πανδημίας την προσεχή εβδομάδα, τελευταία του Ιανουαρίου.

Προς ώρας και…προς τα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής, ώστε να αξιολογηθούν τόσο ο σημερινός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των θετικών σημερινών self test από τα σχολεία.

Το κλίμα σε κυβέρνηση και ειδικούς δεν έχει αλλάξει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και κατά τη σημερινή πρωινή σύσκεψη Covid επιβεβαιώθηκε η αποκλιμάκωση σε όλους σχεδόν τους πανδημικούς δείκτες, αλλά και μία προιούσα αποσυμπίεση στο ΕΣΥ, που ενισχύει την άποψη περί ταχέος fade out της μετάλλαξης «Όμικρον»

Τούτο, βεβαίως, όπως ειπώθηκε αρμοδίως από ανώτατη κυβερνητική πηγή δε συνεπάγεται εφησυχασμό η χαλάρωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ως καμπανάκι κινδύνου, εξάλλου, λειτουργούν, τόσο η σταθεροποίηση σε μάλλον υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων – χθες καταγράφηκαν 18.834 – όσο και οι πολλές απώλειες – χθες μόνον χάθηκαν 101 συμπολίτες μας.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη συγκυρία ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς, όπως λέγεται, πιθανή αστοχία, επιπολαιότητα ή και βιασύνη μπορεί να οδηγήσει σε ένα ολέθριο από όλες τις απόψεις πισωγύρισμα, την ώρα που το ΕΣΥ αναμετράται ακόμη με τις «ουρές» της «Δέλτα», που οδηγούν μεγάλη συχνότητα σε βαριές νοσηλείες και διασωληνώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την κυβέρνηση δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν, πολλώ μάλλον, όταν το…επίδικο δεν φαίνεται να αλλάζει ουσιωδώς τις συνθήκες σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα. Ως εκ τούτου, το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει να προσανατολίζεται στην διατήρηση των υφιστάμενων περιορισμών έως το τέλος του μήνα.

Η άλλη εκδοχή, ήτοι η άρση της απαγόρευσης της μουσικής και μία οριακή αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα δεν φαίνεται να μεταβάλλει κατ’ ουσίαν τα δεδομένα, ενώ δεν αποκλείεται να συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος γενικευμένης χαλάρωσης, που αποτελεί διαχρονικά σημαντικό σύμμαχο του ιού.

Όπως επισημάνθηκε κατά τις πρωινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, τυχόν επαλήθευση της πτωτικής τάσης και την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στην ολική αφαίρεση των περιορισμών σε εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση – μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα επανέλθουν και οι όρθιοι μαζί με την απελευθέρωση του ωραρίου – και γήπεδα από τον Φεβρουάριο.

Οι αλλαγές πιθανότατα θα εξαιρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κάτι, άλλωστε, που υπαινίχθηκε με σαφήνεια και κατά την πρόσφατη συνέντευξη του στον Αντ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ώθηση σε εμβολιασμούς – σωτήρια ή αναμνηστική δόση

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως στο αμέσως προσεχές διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου θα επικεντρώσει με διαφορετικούς τρόπους στην εκστρατεία αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η υπόμνηση από κυβερνητικά στελέχη πως το διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ, θα ισχύει επ’ αόριστον για την ώρα και εν προκειμένω για όσους μήνες οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν μεταπείθονται.

Σε κάθε περίπτωση, τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ πιστοποιούν πως ο εμβολιασμός και δη η τρίτη δόση υψώνουν ασφαλές τείχος προστασίας, εξ ου και Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Υγείας και ειδικοί θα εντείνουν τις παροτρύνσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Χθες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο χαρακτήρισε την επιλογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών επιτυχημένη στρατηγική τονίζοντας ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της ο εμβολιασμός στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: afteroffice.gr