της Αθηναϊδος Νέγκα

Μέρες που η επικαιρότητα λιμνάζει ειδήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα πέρναγαν απαρατήρητες «ανεβαίνουν» ακόμη και όταν ακούγονται ή είναι επί της ουσίας ηλίθιες: Αστεροειδής «δυνητικά επικίνδυνος» θα περάσει κοντά από τη Γη στις 18 του μηνός. Πώς μπορεί  κάτι δυνητικά επικίνδυνο, στο τέλος να μην σε απειλεί καθόλου;

Το κλείσιμο της Αυγής, είναι ένα άλλο θέμα που πιθανώς να μη μας απασχολούσε αν είχε αυτές τις μέρες συμβεί κάτι πιο  κοσμοϊστορικό εκτός από την σιωπηλή υποχώρηση της όμικρον. Τόσα έντυπα έκλεισαν στην Ελλάδα χωρίς να το καταλάβει κανείς- το θέμα όμως έχει άλλη σημασία όταν το μέσο είναι κομματικό.

Όταν δεν αγοράζονται οι New York Times από αναγνώστες με επίσης παράδοση στο να διαβάζουν ειδήσεις τυπωμένες, η Αυγή δεν θα είχε πρόβλημα;

Ήταν «καλή» εφημερίδα;

Πέρα από το ότι κλείνει ένα μαγαζί, θα κλάψουμε για τα σαλόνια; Τα ρεπορτάζ; Τα ένθετα;

Για τις δουλειές βεβαίως να κλάψουμε και ακόμη πιο στενάχωρο είναι πως οι  συγκεκριμένοι συνάδελφοι, αν  βρεθούν στο δρόμο, θα δυσκολευτούν ίσως  προσαρμοστούν στην αγριότητα της αγοράς που θέλει να γράφεις και να αφορούν αυτά που γράφεις τους αναγνώστες. Μακάρι να πέφτω έξω.

Αναρωτιέμαι  γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάστηκε σήμερα να συνεδριάσει για το μέλλον της εφημερίδας. Τι να ειπώθηκε άραγε στη συνεδρίαση;

Μπορείς να συνεδριάσεις  για να αποφασίσεις  πως πρέπει να αγοράζουν τα μέλη σου την Αυγή;

Εφημερίδα που δεν πουλάει δεν σώζεται.

Ο Μέρντοχ του μέλλοντος να εμφανιζόταν και να έριχνε σαν βόμβα ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Αυγή, να της άνοιγε γραφεία στο Mayfair, να την τύπωνε με χρυσά γράμματα, θα έβλεπε τα λεφτά του να εξαφανίζονται .

Πολλοί Έλληνες εκδότες, πέρασαν το βασανιστήριο  της αναμονής διάσωσης που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια και έληξε με τα δραματικά κλεισίματα που δεν θέλω να θυμάμαι και να θυμίζω σε κανέναν.

Ήταν όμως lifestyle βλέπετε αυτά τα μέσα και οι εργαζόμενοι  μάλλον θεωρούνταν πράκτορες του καπιταλισμού,  κάτι τέτοιους εργάτες  δεν τους έχει η αριστερά στην καρδιά της.

Τι να σώσεις, αν δεν σε διαβάζουν, ακόμη και αν αγοράζεις τις εφημερίδες και τα περιοδικά σου, μόνος σου; Δεν πιάνουν τα γνωστά  κόλπα πια, αν δεν είσαι ανταγωνιστικός και είναι πανάκριβο σπορ η εφημερίδα που θέλει συνεχείς ενισχυτικές ενέσεις με λεφτάκια.

Ναι, και οι εφημερίδες με ιστορία βάζουν λουκέτο! Όχι, δεν υπάρχει τρόπος παράπλευρος να «ζεις» αν δεν σε αγοράζουν, η μόνη ενναλακτική είναι να γίνεις Μακελειό!

Πρέπει να είσαι αναίσθητος, για να έχεις δουλέψει σε εφημερίδες χρόνια και να μην ταράζεσαι όταν μια εφημερίδα κλείνει.

Αυτό που είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος για την Αυγή, είναι ατάκα που εγώ τουλάχιστον, έχω συνηθίσει να ακούω από σκληρούς εργοδότες.

«Το βασικό σενάριο σε αυτή την φάση, όπως δήλωσε, είναι να διατηρηθεί το Κυριακάτικο φύλλο και το ψηφιακό κομμάτι της εφημερίδας ενώ η ημερήσια κυκλοφορία, για ένα μικρό διάστημα, θα ανασταλεί», να κατάλαβε τι ορολογία χρησιμοποίησε, νέο παιδί, τόσο “καθάρια” αριστερό;

Όταν η λέξη «αναστολή» μπερδεύεται με τη λέξη δουλειά και «σενάριό», συνήθως ένα αφεντικό σε χοντροδουλεύει.

Μπορεί να «ανασταλεί» το νοίκι σου ή οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που έχεις να πληρώσεις; Μπορείς να πεις σε μια τράπεζα, πως υπάρχει ένα βασικό «σενάριο».

Αναλυτικά το τι έχει συμβεί με την  Αυγή, θα διαβάσετε στο άρθρο  του  afteroffice.gr που έγραψε, Βαγγέλης Περρής, πέρα όμως από το χρονικό της καταστροφής, αξίζει να παρατηρήσει κανείς πως οι  κρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ   πολλαπλασιάζονται, λες και ετοιμάζεται να πέσει μετεωρίτης  στην Κουμουνδούρου.

Το σποτ του κόμματος για την ακρίβεια των καυσίμων, όπου ο οδηγός οδηγεί  Mercedes, φτάνει το χιούμορ των Monty Pythons που γίνεται ακόμη πιο σουρεάλ καθώς οι “συνιστώσες” του κόμματος δεν σταματούν να πλακώνονται.

Η κυρία Δώρα Αυγέρη, κατήγγειλε” κομματικούς μπράβους” και “ιδεολογικό face control”.  Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο αποκαλούμενος ιδεολογικός καθοδηγητής  των 53+, του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής, έσπευσε να τη βάλει στη θέση της για την εναντιότητα της,  κατηγορώντας την ως πρόσωπο της τηλεόρασης! “Η τηλεόραση είναι διαβατήριο, δεν είναι όμως πιστοποιητικό”, έγραψε για την κυρία Αυγέρη, ο ινστρούχτορας,  λες και πρόκειται για τη Μενεγάκη…

Πηγή: afteroffice.gr