της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη 

Ξεκίνησαν οι «αποκαλύψεις» για το σχέδιο προστασίας

Δίχτυ προστασίας απλώνει η κυβέρνηση σε εργαζομένους και επιχειρήσεις έναντι της συνεχιζόμενης διπλής κρίσης από το μέτωπο της ακρίβειας και της υγειονομικής κρίσης. Μία εβδομάδα μετά από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το ενεργειακό πακέτο ύψους 400 εκατ. Ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο και την εξειδίκευση μετέπειτα από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδίπλωσε σε χθεσινοβραδινή του τηλεοπτική συνέντευξη τον βασικό κορμό της κυβερνητικής στρατηγικής. Μεταξύ αυτών είναι η επίσπευση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού στα περίπου 700 ευρώ το 2022, από 663 ευρώ, και την επέκταση της ομπρέλας προστασίας έναντι της πανδημίας, με κύριο συστατικό να δίνεται η δυνατότητα και νέων πλειγησών επιχειρήσεων να εντάξουν σε καθεστώς αναστολής τους εργαζομένους τους με το επίδομα των 534 ευρώ.

Αγορά και εργαζόμενοι περιβάλλονται απ’ το πλέγμα στήριξης έναντι της πανδημίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών έβαζαν στο τραπέζι μία σειρά από μέτρα προστασίας, τα οποία είναι αιτήματα από την αγορά όπως:

  • οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
  • η επέκταση της αναστολής εργαζομένων σε νέους κλάδους,
  • η χρονική μετάθεση της ένταξης των συσσωρευμένων πανδημικών υποχρεώσεων,
  • οι παρεμβάσεις για μειωμένα ενοίκια αλλά και
  • μέτρα τόνωσης, στοχευμένα, σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί.

Δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο για μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σήμερα το «κούρεμα» αγγίζει το 75% καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3% και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Νέα μέτρα αναλόγως των εξελίξεων

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή θα είναι σταδιακά και σε συνάρτηση της διάρκειας των περιορισμών και των απωλειών ώστε να καλυφθεί μέρος της ζημιάς σε πληγέντες κλάδους. Η κυβέρνηση δίνει σήμα πρόσθετης στήριξης για όσο διαρκούν οι κρίσεις, όμως δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση η επανάληψη των περσινών πακέτων με οριζόντιο χαρακτήρα ενώ έχει προαναγγελθεί στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού σε όσους κλάδους καταγραφεί μείωση τζίρου λόγω του Covid.

Τα στοιχεία ως τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα για την εστίαση αφού ο τζίρος αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2019 και ως εκ τουτου το νέο πακέτο σχεδιάζεται αφού αποτιμηθούν και οι πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου και η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι το αποθεματικό της κυβέρνησης έναντι του Covid ανέρχεται σε 1 δισ. Ευρώ και αν η πανδημία κλιμακωθεί το οικονομικό επιτελείο θα στραφεί στο υψηλό ταμειακό μαξιλάρι των περίπου 32 δισ ευρώ

Ομπρέλα προστασίας

Μιλώντας χθες βράδυ ο κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από το νέο κύμα του Covid και διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί απώλειες θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής.

Σε εξαγγελίες προέβη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες ο οποίος ανέφερε ότι από σήμερα 14 Ιανουαρίου και μέχρι 31 Ιανουαρίου στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας για το 100% των εργαζομένων θα προστεθούν θέατρα και παιδότοποι, ενώ για την ίδια περίοδο (14/1-31/1/2022) θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας το 25% των εργαζομένων τους επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, γυμναστήρια και ξενοδοχεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης την επίσπευση της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, ώστε ο νέος μισθός να ισχύσει από 1η Μαΐου και όχι από τον Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ύψος του ποσοστού αλλά χαρακτήρισε την δεύτερη δόση της αύξησης ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022. Η αναφορά αυτή συντείνει προς το κυβερνητικό σενάριο που έχει αποκαλύψει ο ΟΤ για επιπλέον αύξηση 6% – πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022 – και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ.

Το ποσό της αύξησης θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών και από την πορεία του ΑΕΠ, κατά το οποίο προηγούμενο έτος η ανάκαμψη διαμορφώθηκε κοντά στο 8% και το 2022 εκτιμάται να ανέλθει στο 4,5-5%.

Τι γίνεται με τον πληθωρισμό που ροκανίζει εισοδήματα;

Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να απορροφηθούν οι πιέσεις από τον πληθωρισμό,  που βρέθηκε τον Δεκέμβριο στο 5,1% σε υψηλά 11 ετών. Στελέχη της κυβέρνησης σκιαγραφούν εδώ και ημέρες τις προτεραιότητες που δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης αλλά στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς. Οικονομικό και πολιτικό επιτελείο παρακολουθούν το «τσουνάμι» αυξήσεων και διαμηνύουν ότι θα υπάρχουν παρεμβάσεις, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν αποκλιμάκωση των πιέσεων μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι σε ό, τι αφορά την ενέργεια, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν τρία νέα μέτρα.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  1. Επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.
  2. Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
  3. Αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή