του Δημήτρη Φρέσκου

Δεκαπέντε ημέρες μετά την απαγωγή του επιχειρηματία εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων και πατέρα δύο παιδιών έξω από το σπίτι του στο Ντράφι, η υπόθεση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και ευαίσθητη καμπή της.
Ο 40χρονος απαχθέντας παραμένει φυλακισμένος, στο κρησφύγετο της συμμορίας των κακοποιών που απαιτούν την καταβολή λύτρων για να τον αφήσουν ελεύθερο. Οι απαγωγείς αφού επικοινώνησαν τουλάχιστον τέσσερις φορές με την οικογένεια του θύματος, μέσω εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, μείωσαν στο μισό τις αρχικές χρηματικές τους αξιώσεις. Ζητούν ένα εκατομμύριο Ευρώ.


Οι διαπραγματεύσεις όμως έχουν λιμνάσει. Τόσο το ύψος των χρημάτων που ζητούν, όσο ο τρόπος δράσης και τα λάθη στα οποία υπέπεσαν, δείχνουν μικρή οργάνωση και απειρία. Στοιχεία που στις περιπτώσεις απαγωγών αποδεικνύονται προβληματικά ως προς την τελική έκβαση. Η πολυήμερη σιωπή και οι αραιές επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια του θύματος, δημιουργούν δυσχέρειες και εντείνουν την αγωνία.

Παίζουν με το χρόνο οι απαγωγείς

Οι δράστες φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής και να κερδίζουν χρόνο με την βεβαιότητα πως το κρησφύγετό τους δεν μπορεί να εντοπιστεί το χρονικό της απαγωγής και η μάρτυρας «κλειδί».

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου, όταν ο επιχειρηματίας επέστρεφε από νυχτερινή έξοδο για φαγητό στο σπίτι του. Εκεί του είχαν στήσει καρτέρι. Τον άρπαξαν με αστραπιαίες κινήσεις.. Απρόσμενος μάρτυρας των όσων διαδραματίστηκαν μια γυναίκα. Μια φίλη του θύματος που τότε βρισκόταν στο εξωτερικό και συνομιλούσε την στιγμή της επίθεσης μαζί του στο τηλέφωνο. Λίγα λεπτά αργότερα θα ενημέρωνε τις αρχές για τα γεγονότα που την σόκαραν. Οι απαγωγείς όρμησαν στον επιχειρηματία και τον έβγαλαν με τη βία μέσα από το αυτοκίνητο του. Ο 40χρονος προσπαθούσε να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε γνωρίζοντας καλά πως το κινητό του τηλέφωνο ήταν ανοικτό. Τελικά 60 δευτερόλεπτα μετά βρήκαν τη συσκευή και χάθηκε κάθε επικοινωνία.

Καθαρά ελληνικά μιλούσε ο …αρχηγός των απαγωγέων

Ένας από τους δράστες που φαίνεται ότι είχε το πάνω χέρι μιλούσε καθαρά ελληνικά. Επαναλάμβανε συνεχώς την φράση «σκάσε γ@@@@@..ε» Λίγο αργότερα, έξω από τον οικισμό Φοίνικας στα Σπάτα θα εντοπίζονταν καμένα τα δύο οχήματα που φέρεται να είχαν χρησιμοποιήσει. Ήταν κλεμμένα και μάλιστα το ένα από το 2020. Η αστυνομία οδηγήθηκε έτσι στην εκτίμηση πως κατά την απαγωγή έδρασαν δύο ομάδες .Εκείνη που τον παρακολουθούσε και ενημέρωσε το πότε έφυγε από το εστιατόριο και η επιχειρησιακή ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον πέντε άτομα που προχώρησε στην αρπαγή του. Γιατί τον… επέλεξαν Οι ειδικοί διαμεσολαβητές της Ασφάλειας σε ζητήματα απαγωγών έχουν προσπαθούν μεθοδικά να σκιαγραφήσουν το προφίλ των δραστών να αντιληφθούν τους λόγους που επέλεξαν τον συγκεκριμένο άνθρωπο και να φτάσουν στα ίχνη τους.

Ο 40χρονος επιχειρηματίας δεν διαθέτει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά στόχου απαγωγής. Δεν είναι γόνος οικογένειας με αμύθητη περιουσία. Συνήθιζε όμως να κάνει επίδειξη πλούτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .Με φωτογραφίες και βίντεο δημοσιοποιούσε τα ακριβά του γούστα, τα ταξίδια του σε εξωτικούς προορισμούς και τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα που έκαναν ίσως κάποιους να πιστέψουν ότι διέθετε μεγάλη οικονομική επιφάνεια Παρότι στο πρόσφατο παρελθόν άγνωστοι δράστες είχαν εισβάλει στην επιχείρησή εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκίνητων που διατηρεί και είχαν πυροβολήσει τον αδερφό του , δεν θεωρούσε ότι κινδύνευε. Δεν έκανε το παραμικρό για να προστατευθεί. Οι συμπτώσεις και τα σενάρια …Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η συμμορία των απαγωγέων να αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ο απαχθέντας. Μόνο έτσι θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν τις δουλειές του και να κάνουν εκτιμήσεις για την οικονομική του επιφάνεια.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Οι έρευνες διεξάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις .Ανοικτό ενδεχόμενο να πρόκειται για ξεκαθάρισμα οικονομικών λογαριασμών αν και η οικογένεια του θύματος το αρνείται. Το σενάριο που εξετάζεται είναι πίσω από την απαγωγή να βρίσκονται πρόσωπα που ξέρουν καλά τον τομέα του αυτοκινήτου από την έκνομη πλευρά του Οι συμμορίες των δυτικών προαστίων και η μαφία των Ρομά βρίσκονται στο κάδρο των υπόπτων καθώς απαντούν στο ζητούμενο για το που έκρυβαν οι δράστες για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κλεμμένα οχήματα που χρησιμοποιήσαν. Οι προσπάθειες των Αρχών να εντοπίσουν εκείνο το ικανό στοιχείο που θα τους φέρει πιο κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης συνεχίζονται , αφού πρώτα όμως έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια του 40χρονου επιχειρηματία. Το Α και το Ω αυτή τη στιγμή, είναι να επιστρέψει ασφαλής στην οικογένεια του.