της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις που έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, το Υπουργείο Οικονομικών παλεύει να στήσει τείχη και φράγματα για να απαλύνει τα νοικοκυριά κάνοντας πιο επώδυνο το κύμα της ακρίβειας.

Το πρώτο βήμα έγινε στις επιχειρήσεις, με το πακέτο των επιδοτήσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Ιανουάριο, το οποίο περιέλαβε αυτήν τη φορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαία η υπενθύμιση του Πρωθυπουργού, κατά την εξαγγελία του συγκεκριμένου μέτρου, προς τις επιχειρήσεις. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο δίνονται οι επιδοτήσεις είναι οι επιχειρήσεις να μην περάσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων που υπέστη το κόστος παραγωγής τους στις τελικές τιμές προς τον καταναλωτή.

Το μέτρο αυτό δεν έγινε τυχαία και βρήκε ανταπόκριση και από την πλευρά των επιχειρήσεων. Εκπρόσωποι από διαφορετικούς κλάδους αναγνωρίζουν ότι με τις επιδοτήσεις θα καλυφθεί, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης από το 35% έως και το 50% των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων για τον Ιανουάριο.

Αυτό δεν καθησυχάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένει μεγάλες αυξήσεις λόγω των ανατιμήσεων των καυσίμων, των πρώτων υλών και του μεγάλου μεταφορικού κόστους, που θα αρχίσουν να καταγράφονται με ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο και μετά.

«Κουμπαράς» για πανδημία και ανατιμήσεις

Ποια μέτρα εξετάζονται;

Ποια είναι τα μέτρα που είναι πάνω στο τραπέζι; Η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου είναι ανοικτό ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για διευκόλυνση χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πιθανή παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, η οποία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επαναλαμβάνουν ότι τα περιθώρια είναι στενά, καθώς μαζί με τα νέα μέτρα για την ακρίβεια θα έχουμε προς το τέλος του μήνα και άλλα δύο πακέτα μέτρων, με δημοσιονομικό κόστος.

Το ένα θα αφορά άμεσες ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις της εστίασης, της διασκέδασης και του πολιτισμού, οι οποίες πλήττονται αυτόν τον καιρό λόγω της πανδημίας, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί από το αποθεματικό Covid του προϋπολογισμού. Παράλληλα, βέβαια θα συνεχιστούν και για τον Φεβρουάριο αλλά και αργότερα εάν χρειαστεί οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει επίσπευση των διαδικασιών για τη διπλή αύξηση, μετά το 2% από την 1η Ιανουαρίου και τα 663 ευρώ και το υπόβαθρο για προσέγγιση του επιπέδου των 700 ευρώ θεωρείται υπαρκτό. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέρυσι εκτιμάται με σχετική ασφάλεια από αρμόδιες πηγές πως ξεπέρασε το 8% και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για «κοντά πόδια» στην πανδημία στην πράξη, σε συνδυασμό με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργείται το περιβάλλον για σαφή υπέρβαση του επίσημου στόχου 4,5% για φέτος.