της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Αντιμετώπιση ακρίβειας

Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέο πακέτο μέτρων. Το οποίο θα αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας όσο και τις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται στην αγορά από την ένταση της πανδημίας από τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσήλωση τις νέες εξελίξεις ενώ στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια για να μειωθεί το κόστος των ελληνικών νοικοκυριών που πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι:

«Η Κυβέρνηση έχει επιδοτήσει το ενεργειακό κόστος τον Ιανουάριο με 400 εκατομμύρια ευρώ. Το 2021 η χώρα σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη και κάλυψε το σύνολο των απωλειών του 2020, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά ενώ ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη».

Να σημειωθεί ότι, δεν υφίσταται μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών:

«Μπορεί να εκτροχιαστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθούν κλάδοι που πλήττονται από την πανδημία. Το 2021 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμα της τάξης του 7%».

Οικονομική στήριξη

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία, παρέχοντας στήριξη ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να φέρει πιο κοντά τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς διαπιστώνει ότι με την αύξηση του πληθωρισμού που θα είναι 4,5% εξανεμίζεται η οποία αύξηση του κατώτατου μισθού που δόθηκε την 1η Ιανουάριου του 2022.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως το σχέδιο για την οικονομική στήριξη της κοινωνίας πρέπει να είναι μελετημένο.

«Οι κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες και προσεκτικές γιατί η οικονομική πολιτική στήριξης, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη στέρεα βάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται σε έσοδα, που βασίζεται σε πόρους, σε μία σειρά από πράγματα». Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, έκανε παρεμβάσεις. Και σε ό,τι αφορά τη στήριξη για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα οι τιμές στην ενέργεια (400 εκατ. μόνο τον Γενάρη για στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις), παρακολουθούμε το φαινόμενο όσον αφορά τις αυξήσεις και ανατιμήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αγορά και εξετάζουμε μία σειρά παρεμβάσεων.

Ενεργειακή κρίση

Το έντονα ασταθές περιβάλλον στην αγορά ενέργειας αναμένεται να επιμείνει κατά τη διάρκεια του 2022, κάνοντας την ενεργειακή κρίση, η οποία σημάδεψε το 2021, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα και του 2022 για τις κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά και τις κεντρικές τράπεζες, «απειλώντας» την ανάπτυξη καθώς και πολλές επιχειρήσεις.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση που επιμένει, ο κ. Σταικούρας ανέφερε:

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί και η κάλυψη θα γίνεται από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Το 2022 η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως, δεν φοβάται επενδυτικά παιχνίδια λέγοντας ότι επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη χώρα».

Ακούστε τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο:

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη τηλεοπτική συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου