Στις ασιατικές αγορές, οι τιμές του πετρελαίου έχασαν έδαφος τo πρωί της Πέμπτης  υποχωρώντας περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι από τα υψηλότερα επίπεδά τους σε περισσότερο από ένα μήνα μετά την άνοδο των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ εν μέσω της μείωσης της ζήτησης.

Ο παγκόσμιος δείκτης μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε 1,12 δολάρια ή 1,40%, στα 79,68 δολάρια το βαρέλι, στις 04:23 GMT. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) έχασαν 1,04 δολάρια ή 1,3%, στα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Μείωση αποθεμάτων
Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία κατασκευή από τον Απρίλιο του 2020, καθώς οι προμήθειες ενισχύθηκαν στα διυλιστήρια λόγω της μειωμένης ζήτησης καυσίμων.

Η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, δήλωσε σε σημείωμα:

«Η σιωπηρή ζήτηση προϊόντων –ιδιαίτερα για τη βενζίνη– μειώθηκε, υποδηλώνοντας ότι το κοινό ήταν προσεκτικό σχετικά με τα ταξίδια στον απόηχο των αυξανόμενων περιπτώσεων της παραλλαγής Omicron»

«Αυτοί οι φόβοι είναι πιθανό να επιμείνουν για μερικές εβδομάδες ακόμη»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σχεδόν 1 εκατομμύριο περιπτώσεις COVID-19 τη Δευτέρα, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, ενώ η έντονη χιονόπτωση διέκοψε επίσης την κυκλοφορία. Διαβάστε περισσότερα

Τα επιτόκια

Επιπλέον, τα επιτόκια είναι δυνατό να αυξηθούν γρηγορότερα  από ό,τι οι αγορές ανέμεναν επιβάρυναν περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το πετρέλαιο, από τους  υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά από μια συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που έδειξαν ότι  μπορεί να αυξήσουν

Την Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent και WTI αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει τις προμήθειες σηματοδότησε χαλάρωση της ανησυχίας για μεγάλο πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο.

Ο OPEC+, ένας όμιλος που περιλαμβάνει μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς, συμφώνησε την Τρίτη να προσθέσει άλλα 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) προσφοράς τον Φεβρουάριο, όπως έκανε κάθε μήνα από τον Αύγουστο.

«Η περίπτωση αναφοράς μας προϋποθέτει τώρα ότι η συμμαχία θα καταργήσει πλήρως τις υπόλοιπες περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 2,96 εκατομμύρια bpd έως τον Σεπτέμβριο του 2022», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan.

«Με σημάδια ζήτησης να αντέχει την παραλλαγή Omicron, τα χαμηλά αποθέματα και την αυξανόμενη ευπάθεια της αγοράς στις διαταραχές του εφοδιασμού, βλέπουμε την ανάγκη για περισσότερα βαρέλια του ΟΠΕΚ+», ανέφερε η τράπεζα. Η JP Morgan προέβλεψε ότι οι τιμές του Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88 δολάρια το βαρέλι το 2022, από 70 δολάρια πέρυσι.