του Σπύρου Μουρελάτου

Βαρυσήμαντες συναντήσεις σε Ιερουσαλήμ και Σότσι με τις ηγεσίες Ισραήλ και Ρωσίας αντιστοίχως αναμένεται να έχει το επόμενο διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, εξόχως επίκαιρα, καθώς η Ευρώπη ταλανίζεται από την οξεία ενεργειακή κρίση, που έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα ανταλλάξει απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει εκ νέου την χώρα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου δραστηριοποιείται και το Ισραήλ, ενώ διατηρεί ζωηρό ενδιαφέρον και το Κρεμλίνο.

Μεθαύριο Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα την πρώτη επίσημη συνάντηση του με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς η προγραμματισμένη έλευση του Ρώσου ηγέτη στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου του 2021 ακυρώθηκε λόγω πανδημίας. Η προηγούμενη επαφή των δύο ήταν το 2016, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μενού της συνάντησης στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με αιχμή, ωστόσο, τη συνεργασία στην ενέργεια, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, καθώς το τρέχον έτος είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας.
Όπως είναι, εξάλλου, εύλογο Μητσοτάκης και Πούτιν θα συζητήσουν και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως εκτός της παραδοσιακής φιλικής σχέσης, που διατηρούν οι δύο χώρες, η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο διατηρεί παγιωμένη την αντίληψη της αυστηρής προσήλωσης της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως αυτό ήταν και το νόημα της τοποθέτησης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντηση, που είχε με τον κ. Μητσοτάκη τον Οκτώβριο του 2020 στην Αθήνα. Συγκεκριμένα και εν μέσω κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας τότε ο κ. Λαβρόφ είχε υπογραμμίσει πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αξιομνημόνευτη είναι και η θέση της Μόσχας για το Κυπριακό. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο η Ρωσία τάχθηκε κατά οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσιών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες «τυχόν μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως η συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι λαμβάνει χώρα σε μία εύθραυστη συγκυρία για τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Καίτοι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν τη βάση της εξωτερικής της πολιτικής και στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των συγκεκριμένων οργανισμών, τα ίδια πρόσωπα σπεύδουν να διευκρινίσουν πως όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν την διεύρυνση των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας. Μάλιστα εντός του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει πως οι δίαυλοι επικοινωνίας Ευρώπης – Ρωσίας πρέπει να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις, που απαιτούν διεθνή συνεργασία.

Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί για πρώτη φορά με το νέο Ισραηλινό ομόλογο του, Ναφτάλι Μπένετ και το νέο πρόεδρο της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτζογκ στην Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ημέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή βεβαίως και του Νίκου Αναστασιάδη.
Κατά την τριμερή θα γίνει μία ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και για διερεύνηση περαιτέρω τομέων συνεργασίας. Στο πλαίσιο της επαφής τους οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη, που θα αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή, αλλά και στο τριμερές συνεργατικό σχήμα και με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το γεγονός πως μολονότι το Τελ Αβίβ ακύρωσε λόγω της μετάλλαξης Ο όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι αυριανές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πηγή: afteroffice.gr