Το κλίμα άριστης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας και βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλη με τον Γάλλο πρέσβη Patrick Maisonnave, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παρατέθηκε από την Γαλλική Πρεσβεία, με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γαλλία (από 1η Ιανουαρίου 2022).

Ο κ. Maisonnave. υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Γάλλοι επενδυτές στην αναπτυξιακή πορεία της Αττικής τα επόμενα χρόνια και ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος. ιδίως στο πεδίο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Ο πρέσβης, με αφορμή το φλέγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προγράμματα ηλεκτροκίνησης που προωθεί η Περιφέρεια, εκφράζοντας ενδιαφέρον για τον τρόπο που ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στη συνεργασία με τους δήμους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. Πατούλης, αφού ενημέρωσε σχετικά τον συνομιλητή του, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο θα προωθεί την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Υπογράμμισε επίσης το εκτεταμένο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτήρια και στον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στην Αττική.

«Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται παραδοσιακά με άρρηκτους δεσμούς φιλίας και αποτελούν πυλώνες σταθερότητας τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τα Βαλκάνια. Φιλοδοξούμε για την ενίσχυση των σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής με την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, προκειμένου για την από κοινού συνεργασία προς όφελος μιας Ευρώπης ενωμένης, αλληλέγγυας και δημοκρατικής» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Πατούλης, ο οποίος προσκάλεσε τον κ. Maisonnave για επίσημη επίσκεψη στην Περιφέρεια.

Ο κ. Maisonnave εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τη συζήτηση «σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων υπό το πρίσμα των προκλήσεων του μέλλοντος, ειδικότερα της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, που περνά από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Γιάννης Σελίμης, ο σύμβουλος Α’ της γαλλικής πρεσβείας Nicolas Croizer, η επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της πρεσβείας Emmanuelle Boulestreau, η πολιτική σύμβουλος Cécile Candat, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των δύο φορέων.