Ο Λουκασένκο στους πρόσφυγες στα σύνορα

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα στους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία ότι η χώρα του θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους αν το θέλουν, αλλά δεν θα τους αναγκάσει.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προκάλεσε σκόπιμα ανθρωπιστική κρίση στο ανατολικό της σύνορο, δήλωσε επίσης στους μετανάστες ότι δεν θα παίξει τη μοίρα τους σε πολιτικά παιγνίδια.

Η επίσκεψή του σε αυτοσχέδιο καταυλισμό

Θα σας βοηθήσουμε να το κάνετε όσοι από εσάς θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας”, δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια επίσκεψής του σε αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών. “Αλλά δεν θα σας αναγκάσουμε. Αυτό είναι δικαίωμά σας”.

Αν θέλετε να πάτε δυτικά, δεν θα σας θέσουμε υπό κράτηση, δεν θα σας πνίξουμε, δεν θα σας ξυλοκοπήσουμε”, είπε. “Εξαρτάται από σας. Προχωρήστε. Πηγαίνετε”.

Αν η μεταναστευτική κρίση δεν επιλυθεί τώρα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, πρόσθεσε.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με grunge, rock, αλέθω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Λευκορωσία

Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι μετέφερε αεροπορικώς χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και ότι τους ώθησε να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο έδαφός της σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στον Λουκασένκο για την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της αμφισβητούμενης επανεκλογής του στην προεδρία πέρυσι. Η Λευκορωσία το διαψεύδει αυτό.

Το Μινσκ έχει αρχίσει να μεταφέρει αεροπορικώς στις χώρες τους έναν αριθμό προσφύγων, αλλά όπως έχει δηλώσει αναμένει απάντηση από την ΕΕ σχετικά με το αν θα δεχθεί 2.000 μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα.

Σήμερα εκατοντάδες Ιρακινοί μετανάστες που επεδίωκαν να εισέλθουν στην ΕΕ μεταφέρθηκαν με δύο πτήσεις πίσω στην πατρίδα τους από τη Λευκορωσία, καθώς ολοένα και περισσότεροι μετανάστες χάνουν τις ελπίδες τους ότι θα μπορέσουν να φτάσουν με ασφάλεια στο έδαφος του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Πολλοί από τους επιβάτες δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν που επέστρεψαν.