Επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποίησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από τη Δευτέρα 8 έως την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόκληση του ομολόγου του Chairman Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordanian Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον ομόλογό του και συζήτησαν αναφορικά με τους πολυετείς και ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, για την παραδοσιακά στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ιορδανίας, καθώς και για την περαιτέρω εμβάθυνσή της με επέκταση των κοινών τους δράσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπεγράφη από τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδας στο Αμμάν και τον διευθυντή διεύθυνσης Δογμάτων και Εκπαίδευσης του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022», το οποίο αναφέρεται στην επιχειρησιακή και ακαδημαϊκή εκπαίδευση και στον σχεδιασμό υλοποίησης πολυεπίπεδων διμερών και πολυμερών δράσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τους δεσμούς και τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Επισημαίνεται ότι από το 1967 έως σήμερα, έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το King Abdullah ll Special Operations Training Center, το παγκοσμίου φήμης κέντρο παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης Ειδικών Δυνάμεων της Ιορδανίας. Εκεί, τον υποδέχτηκε ο διοικητής του Brigadier General Ra’ed Dora και τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του κέντρου ενώ τον ξενάγησε στους χώρους και τις υποδομές του.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Ιορδανό ομόλογό του, επισκέφθηκε το στρατηγείο των Ιορδανικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Άκαμπα. Εκεί, τον υποδέχθηκε ο διοικητής του Colonel Hisham Khaleel Al Jarrah και τον ενημέρωσε για την οργάνωση, τις δυνατότητες και την επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ιορδανικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Ακόμη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Ιορδανός ομόλογός του παρακολούθησαν άσκηση στην οποία συμμετείχαν ομάδες Ελληνικών και Ιορδανικών SOF, με αντικείμενα την εξουδετέρωση υποβρύχιων ναρκών και στην αντιμετώπιση αμφίβιας κρούσης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτός από τον βασιλέα του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein, στο Παλάτι Al Husseiniya στο Αμμάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο παλάτι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον βασιλιά της Ιορδανίας για τις άριστες εντυπώσεις του από την φιλοξενία του στην Ιορδανία καθώς και για την ισχυρή στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Τέλος, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διαβεβαίωσε τον βασιλιά της Ιορδανίας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά για την προώθηση των ήδη άριστων και πολυεπίπεδων σχέσεων με αυτές της Ιορδανίας, συμβάλλοντας στις από κοινού διαρκείς προσπάθειες των δυο χωρών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.