της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2022

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2022 προβλέπει ανάπτυξη 4,5% του ΑΕΠ το 2022. Φέτος η συγκεκριμένη πρόβλεψη γίνεται υπό την παραδοχή ότι η επίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλη το 2022.

Κύριο παράγοντα για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Εντός του 2022 η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να φέρει κέρδη στην ελληνική οικονομία.

Ενεργειακή κρίση και προϋπολογισμός

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο καλό σενάριο για την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Θεωρεί ως σταθερό και ισχυρό στήριγμα τη δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού αλλά και τις επενδύσεις που θα προωθηθούν με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα τριπλό πλέγμα στήριξης

  1. αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%,
  2. επίδομα φυσικού αερίου και
  3. επιδότηση λογαριασμών ρεύματος.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποτραπεί το πλήγμα στην ιδιωτική κατανάλωση και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη για την οποία ο πήχης έχει τεθεί ψηλά για τη διετία 2021 – 2022.

Έσοδα στο ταμείο

Έσοδα εμφανίστηκαν στο ταμείο από έμμεσους φόρους καθώς μετά τον Ιούνιο η πορεία είναι ανοδική. Στο γεγονός αυτό το λιθαράκι του έβαλε και ο τουρισμός. Επιπλέον, η επανεκκίνηση του χειμερινού τουρισμού, αναμένεται να κάνει τη διαφορά σε σχέση με το 2020.

Δεύτερος ισχυρός πυλώνας είναι τα έργα, που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη η διαδικασία για να μπορέσουν να δοθούν μέσω των τραπεζών δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων θα φθάνει έως και το 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης. 

Τι λέει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσαν σχετικά:

« Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα. Η πληθώρα παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει άνω των 70 κατηγοριών μέτρων, πολλά από τα οποία ανανεώνονταν και βελτιώνονταν σε μηναία βάση, κατάφερε να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, έτσι ώστε να είναι έτοιμη να κάνει το άλμα ανάπτυξης στη μετά-κορωνοϊό εποχή. Επίσης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και η χώρα αναβαθμίζεται. Η νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, προς ένα κράτος πιο αποτελεσματικό με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα ανθεκτικότερο κοινωνικό δίκτυο προστασίας» 

Η δυσάρεστη εξέλιξη των διαδοχικών ανατιμήσεων

Τα ενεργειακά προϊόντα όπως φυσικό αέριο, πετρέλαια θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται από εδώ και στο εξής  να φέρουν πρόσθετα έσοδα στο ταμείο του κράτους.

Οι δημόσιες δαπάνες

Οι δημόσιες δαπάνες για το εννεάμηνο είναι αυξημένες κατά 4,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο καταγράφεται μια υποεκτέλεση του σκέλους των δαπανών περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η υστέρηση οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των επιχορηγήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία κατά 506 εκατ. ευρώ τα οποία αναμένεται να αποδοθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Τα κακά σενάρια για τα έσοδα

Λόγω των πιέσεων από τις ανατιμήσεις, μπορεί αντί για αύξηση των εσόδων να έχουμε αύξηση των ληξιπρόθεσμών οφειλών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η λύση σε αυτό θα δοθεί με την ένταξη των νέων χρεών, έστω και εκ των υστέρων, στην ρύθμιση των 24/48 δόσεων, που θα ξεκινήσει από την 1/1/2022 για όλα τα χρέη της πανδημίας.

Ένα ακόμη κακό σενάριο είναι οι ανατιμήσεις να οδηγήσουν σε περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης, που είναι από τα βασικά συστατικά του ΑΕΠ αντιπροσωπεύοντας το 67% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος. Στην κατεύθυνση συνέχισης της κατανάλωσης το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης τόσο χρονικά με την επέκταση της διάρκειάς τους έως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 όσο και σε ό,τι αφορά την περίμετρο των δικαιούχων και το ύψος τους.