της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

«Κατακαίει» η τιμή ρεύματος

Από τις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφωνόταν πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh. Στις αρχές του μήνα το οικονομικό επιτελείο είχε ανακοινώσει τον διπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η χονδρική τιμή είχε φτάσει στο 11% σε σχέση με τον Αύγουστο και στο 32% τον Ιούλιο.

Στις 24 και 25 Οκτωβρίου, η μέση χονδρική τιμή υποχώρησε στα 173,30 ευρώ και 189,30 ευρώ αντιστοίχως, χωρίς να αλλάζει δραματικά η μέση τιμή του μήνα, η οποία επί του παρόντος διαμορφώνεται στα 199,38 ευρώ. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι μια ποιοτική λεπτομέρεια, που κάνει τη διαφορά και δείχνει την τάση για τους επόμενους μήνες.

Το μεγαλύτερο μέρος (48,04%) στο ηλεκτρικό ρεύμα που «πέφτει» στην αγορά το τελευταίο διήμερο προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες είναι φτηνότερες από το φυσικό αέριο, εξ ου και η υποχώρηση στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντιθέτως τις προηγούμενες ημέρες, όπου το μείγμα είχε «μπροστά» το φυσικό αέριο, η χονδρική τιμή «χόρευε». Όσο μπαίνει ο χειμώνας και η απόδοση των ΑΠΕ θα πέφτει και θα ανεβαίνει η ζήτηση για φυσικό αέριο, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Κυβερνητικός σχεδιασμός

Σύμφωνα μ’ αυτά τα δεδομένα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η κυβέρνηση να επικαιροποιήσει το σχεδιασμό της για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά το ότι οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως ό,τι γίνει, θα «τρέξει» από τον Ιανουάριο και μετά, είτε αυτό αφορά στην παράταση της επιδότησης που θεωρείται «κλειδωμένη» είτε στην αύξηση της επιδότησης είτε και στα δύο.

Επί του παρόντος, η επιδότηση είναι 9 ευρώ για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου και ανεβαίνει στα 18 ευρώ για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Ειδικά όσον αφορά στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, η επιδότηση ανέρχεται στα 24 ευρώ, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση στους λογαριασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες αναμένονται οι λεπτομέρειες για τη δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις του αυξημένου κόστους θέρμανσης, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας. Με δεδομένο ότι ήδη «τρέχει» ρύθμιση ως 24 δόσεις από τη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα, εκτιμάται ότι η νέα ρύθμιση θα καλύψει τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι παρά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους και παρά την έκπτωση του 15% μέσω ΔΕΠΑ, θα κληθούν να σηκώσουν φέτος μεγάλο βάρος. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 2,5% χαμηλότερη από την τιμή του φυσικού αερίου.