της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

«Ηλεκτροσόκ» στην αγορά ενέργειας

Την υψηλότερη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα είναι 130 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η τιμή βρίσκεται στα 242,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη τιμή στη χονδρική σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα καθώς το τεράστιο αυτό κόστος μετακυλίεται και στα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο η τιμή συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα άνω των 200 ευρώ, τους επόμενους μήνες οι λογαριασμοί που θα λάβουμε θα είναι ακόμα πιο φουσκωμένοι από αυτό που υπολογίζαμε μέχρι τώρα κάτι το οποίο θα συμπαρασύρει και νέο κύμα ακρίβειας στα προϊόντα με νέες αυξήσεις.

Μέχρι πότε θα διαρκέσει η κρίση;

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τις συνθήκες του σήμερα και κυρίως την επίπτωση της κρίσης στο σύνολο της οικονομίας με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Σύμφωνα με το καλό σενάριο η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση σε όλη τη διάρκεια του 2022. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα εκτείνονται σε όλη την αλυσίδα από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση μέχρι τα νοικοκυριά. Οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν σε καταναλωτές είναι αυξημένοι έως και 150%.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε:

«Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εξαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο ήταν 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον Ιανουάριο ήταν 51 ευρώ».

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές και την αποτύπωση στους λογαριασμούς που λαμβάνουμε.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση

Η κυβέρνηση, δρομολογεί στοχευμένα μέτρα επιδότησης της κατανάλωσης ρεύματος και για επιχειρήσεις με στόχο να καλυφθεί μέρος του επιπλέον κόστους και να αποτραπεί η μετακύλισή του στις τελικές τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, μελετώνται και μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση.

Νέα μέτρα μέσα στον Νοέμβρη

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν πιθανότατα μέσα στον Νοέμβριο, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει πλήρη εικόνα για δύο παράγοντες:

  1. Για την πορεία των εσόδων κατά τον μήνα Οκτώβριο, αλλά και
  2. Την οριστική εκτίμηση για την πορεία των τουριστικών εσόδων.

Τα πρώτα στοιχεία για τον Αύγουστο από την Τράπεζα της Ελλάδας ναι μεν αποτυπώνουν σαφή άνοδο, αλλά όπως παραδέχονται στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για επιβεβαίωση της «θετικής έκπληξης» που θα έφερνε τα έσοδα από τον τουρισμό στα 12 δισ. ευρώ φέτος.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε από την Κύπρο όπου βρέθηκε το εξής:

«Υιοθετήσαμε ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ και θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τις εκρήξεις της ενέργειας, ειδικά στο φυσικό αέριο, συντονισμένα».

Επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς. Αρχικά είχε αποφασιστεί να δοθούν 150 εκατ. ευρώ με στόχο να επιδοτηθούν με 9 ευρώ τον μήνα οι λογαριασμοί ρεύματος. Ωστόσο, καθώς οι τιμές έχουν εκτροχιαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τους αρχικούς υπολογισμούς, το ύψος του ποσού που θα διατεθεί θα υπερδιπλασιαστεί και θα φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ με στόχο να επιδοτηθούν με 18 ευρώ/ μήνα οι καταναλωτές της χαμηλής τάσης. Για το φυσικό αέριο δεν προβλέπεται να δοθεί απευθείας επιδότηση, όπως με τους λογαριασμούς ρεύματος και η ενίσχυση θα γίνει μέσω επιδόματος θέρμανσης. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί στα 170 εκατ. ευρώ.

Οικονομική στήριξη για όλους

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στο να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθούν οι κοινωνικές ομάδες που προς το παρόν μένουν χωρίς στήριξη, αλλά και για να διασφαλιστεί η παράταση στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν επιμείνουν οι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, η στήριξη των νοικοκυριών θα απαιτήσει πολύ δημοσιονομικό χώρο, καθώς από εδώ και πέρα οι καταναλώσεις θα αρχίσουν να αυξάνουν λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας.