του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Διακινείται μια ιστορία, ότι από τις εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η οποία θα βασίζεται στα κόμματα της κεντροαριστεράς. Αυτή την ιστορία διακινεί ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για ευνόητους λόγους συσπείρωσης των οπαδών τους, άσχετα αν την πιστεύουν οι ίδιοι ή όχι.

Το σχέδιο είναι απλό. Η ανάληψη της εξουσίας από μια “προοδευτική διακυβέρνηση” συνεργασίας, με τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς η κεντροαριστεράς, πλην του ΚΚΕ που δεν μετέχει σε κυβερνήσεις.
Ο κ. Τσίπρας ήδη αναβάθμισε τον αρχικό εκλογικό στόχο του από “νίκη έστω μία ψήφο” σε “καθαρή νίκη” και προκαθόρισε το εκλογικό του δίλημμα “προοδευτική διακυβέρνηση ή νέες εκλογές και περιπέτειες”, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στα κόμματα που μπορούν να συνυπάρξουν, πέραν του ΚΙΝΑΛ.

Το ζήτημα είναι όμως πως δεν βγαίνουν οι ψήφοι για μια “προοδευτική διακυβέρνηση”, είτε υπολογιστούν με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, είτε με τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ερευνών, που δεν δείχνουν κάποια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Αν στις εκλογές του 2019 ίσχυε η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τότε η ΝΔ θα ελάμβανε 130 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 103, το ΚΙΝΑΛ 27, το ΚΚΕ 17, η Ελληνική Λύση 12 και το Μέρα 25, 11.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ θα είχαν 130 βουλευτές όσες και η ΝΔ μόνη της. Ακόμα και αν προσθέσουμε τους 11 του κ. Βαρουφάκη τότε και πάλι οι 141 βουλευτές δεν αρκούν. Ίσως στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως μπορεί να αυξήσουν τα ποσοστά τους πολύ πάνω από το 31,5% που έλαβαν στις εκλογές και πως το ΚΙΝΑΛ, με πιθανό αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου, επιρρεπή σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (σε αντίθεση με τον κ. Λοβέρδο που την έχει ήδη απορρίψει) να πάει καλύτερα στις εκλογές, να συμβεί και το ίδιο και με το Μέρα 25, ώστε να επιχειρήσουν από κοινού τη συγκρότηση κυβέρνησης με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, πρωθυπουργό και φυσικά υπουργούς σε σημαντικά υπουργεία τους κ.κ. Παπανδρέου και Βαρουφάκη.

Καλά μην σηκώνεται και η τρίχα σας.

Ούτε στην Κουμουνδούρου δεν το πιστεύουν, αλλά ελπίζουν, όπως ήλπιζαν και στις ευρωεκλογές του 2019 ότι θα έκλειναν την ψαλίδα με τη ΝΔ. Το διακινούν όμως γιατί είναι το μόνο που έχουν στα συρτάρια για να ξεδιπλώσουν, σιγά σιγά την προεκλογική τους εκστρατεία, καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο διακυβέρνησης και πρόγραμμα.

Βέβαια αυτό το σενάριο έχει πολλές άγνωστες παραμέτρους.

Πρώτο θα εκλεγεί πρόεδρος ο κ Παπανδρέου και αν εκλεγεί θα συμμαχήσει αμέσως με όσους τον καθύβριζαν σε δρόμους, πλατείες και στη Βουλή ή θα περιμένει σε περίπτωση που αποκτήσει κάποια δυναμική το ΚΙΝΑΛ, να κερδίσει πόντους σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τη νέα ήττα του Τσίπρα;

Δεύτερο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο κ Βαρουφάκης που έχει χτίσει το κόμμα του, ως αντίπαλο δέος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί του με κίνδυνο να απορροφηθεί το κόμμα του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο και πιο ρεαλιστικό, ποιά εκλογική δυναμική μπορεί να αποκτήσει, η ιδέα ενός κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, που διαφημίζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα συμμετάσχουν Τσίπρας, Παπανδρέου και Βαρουφάκης;

Η αυτοδυναμία με απλή αναλογική είναι αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα, η συνεργασία ΝΔ με ΚΙΝΑΛ ή άλλο κόμμα έχει αποκλειστεί από τον κ. Μητσοτάκη, η συνεργασία Τσίπρα με Παπανδρέου και Βαρουφάκη είναι εφιάλτης.
Άρα οι μεθεπόμενες εκλογές είναι εκείνες που θα βγάλουν κυβέρνηση και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης που έχει το πιο κρίσιμο και σημαντικό χαρτί τα χέρια του. Το χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

Πηγή: afteroffice.gr