της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Η Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών με ανάκαμψη

Η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία δυναμικής ανάκαμψης ενώ αντιμετωπίζει με σχέδιο, μεθοδικότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα τις πολλαπλές προκλήσεις που εμφανίζονται στο προσκήνιο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοπτη θέση και αντιμέτωπη με προκλήσεις υγειονομικού, κλιματικού οικονομικού, ενεργειακού και γεωπολιτικού χαρακτήρα.

Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας εκτιμά ότι:

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κορυφή ενός πολύ ισχυρού κύματος ανάκαμψης. Συζητείται ότι φέτος αναμένεται η μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ, στο ύψος του 8 με 8,5%, που θα σβήσει μεγάλο τμήμα της περυσινής, επίσης εξαιρετικά βαθιάς, ύφεσης του 9%. Ο συνδυασμός της με την παρουσία πηγών και εργαλείων χρηματοδότησης, δημιουργεί βάση αισιοδοξίας για υψηλότερη ανάπτυξη και εισοδήματα τα επόμενα χρόνια». 

«Συνεπείς επιλογές που θα οδηγούν στην πράξη σε περισσότερο ανοιχτές αγορές και πολύ απλούστερο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, μπορεί να έχουν κόστος εφαρμογής αλλά είναι απαραίτητες για τη συστηματική ανάπτυξη. Η οικονομία μας έχει μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι τον μέσο όρο της Ευρώπης και για να τεθεί σταθερά σε θετική πορεία», πρόσθεσε ο κ. Βέττας.

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην θέση να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

«Πρώτα απ’ όλα, στηρίξαμε γενναία και αποτελεσματικά όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων, την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, με μέτρα συνολικού ύψους 42,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2020- 2022, ώστε να απορριφθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι κραδασμοί που προκάλεσε η πανδημία και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Παράλληλα όμως, δεν απωλέσαμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας χθες Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στην 1η Διάσκεψη «THE GREEKS ARE BACK», στην Αθήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, όπως:

«Τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίστηκαν για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι κίνητρα τα οποία επιτυγχάνουν, ήδη, σημαντικά αποτελέσματα καθώς και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς».

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία της επιτευχθείσας δραστικής βελτίωσης της αξιοπιστίας της Ελλάδας και της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών, επενδυτών και οίκων αξιολόγησης στις προοπτικές της χώρας μας. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει σημαντικούς καρπούς και αυτό αποδεικνύεται από τη σειρά πρόδρομων δεικτών και θετικών εξελίξεων.

«Είμαι βέβαιος ότι με ενότητα, εργατικότητα, συνέπεια, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα, θα μπορέσουμε όλοι μαζί- κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας- να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και πιο ανταγωνιστική, και την κοινωνία μας πιο ευημερούσα και πιο δίκαιη», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση για την προσεχή διετία έχει θέσει ορισμένους στόχους οικονομικής πολιτικής. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Οι στόχοι αυτοί είναι:

  • Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το τρέχον έτος.
  • Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, από φέτος.
  • Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.
  • Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός του 2022.
  • Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.
  • Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.

«Διαθέτουμε συνεκτικό σχέδιο, για να οδηγήσουμε τη χώρα σε υψηλή, διατηρήσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.