του Σπύρου Μουρελάτου

Ενώπιος ενωπίω με τα βασικά υπαρξιακά της διλήμματα φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση η δριμεία ενεργειακή κρίση.

Σε μία εποχή, όπου η ενέργεια καθίσταται δείκτης σκληρής και όχι ήπιας ισχύος η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο προδίδει τα (στενά) όρια των στρατηγικών αντοχών των Βρυξελλών.

Με τον ίδιο τρόπο, που προ μηνός, το AUKUS έφερε στην επιφάνεια με βίαιο τρόπο τη συρρικνούμενη γεωστρατηγική σημασία της Ευρώπης.

Θέση σε αυτό ακριβώς το ζήτημα επέλεξε να πάρει κατά την παρέμβαση του στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας πως η Αθήνα όχι μόνον δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά πλέον μπορεί και να τις συνδιαμορφώνει.

Από την θεωρία… στην πράξη

Η παρέμβαση Μητσοτάκη αποκτά, μάλιστα, βαρύνουσα σημασία. Όχι γιατί ο ίδιος συμμερίζεται απολύτως την ιδέα της ταχύτερης δυνατής κατάκτησης της στρατηγικής αυτονομίας και στον τομέα της ενέργειας.

Αλλά γιατί είναι τούτη την ώρα ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης, που κάνει βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει στις αποσκευές του στην έδρα της ΕΕ τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Αιγύπτου, που ως μοντέλο πιθανώς να αποτελεί την διέξοδο της ΕΕ από τη σημερινή αλλά και μελλοντικές ανάλογες κρίσεις.
«Η Αίγυπτος τόσο σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και φυσικού αερίου μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική «πράσινη» ενέργεια, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές» ενημέρωσε τους εταίρους του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας έτσι την πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού ρόλου, που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος.

Το φάντασμα της κοινωνικής αναταραχής

Η βαριά σκιά της ενεργειακής κρίσης και οι ολέθριες συνέπειες, που αυτή μπορεί να έχει για τους πολίτες ανά την Ευρώπη και δη τους πλέον αδύναμους, σημαίνει συναγερμό σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Την ώρα, μάλιστα, που οι περισσότερες κυβερνήσεις στην ήπειρο κατανοούν πως η οριστική υπέρβαση της πανδημίας του κορωνοϊού πιθανώς να κρύβει ακόμη ορισμένες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σε μία έμμεση προσπάθεια να αυξήσει την πίεση, ώστε να αναλάβουν εγκαίρως δράση οι Βρυξέλλες – επαναλαμβάνει μονότονα πως το κόστος, που συνοδεύει την ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να μετακυλισθεί στα νοικοκυριά.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να μην φθάσει η ακρίβεια στα νοικοκυριά» προειδοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ( προς ) καλώντας κατ’ ουσίαν τις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τον βηματισμό τους και να υιοθετήσουν μέτρα απορρόφησης του μεγαλύτερου μέρους των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Τα αντανακλαστικά, που επέδειξε η Αθήνα – από τις πρώτες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που έλαβαν μονομερώς μέτρα στήριξης των νοικοκυριών – αναδεικνύουν μεταξύ άλλων και την ανησυχία της Ελληνικής κυβέρνησης ότι ο συνδυασμός κορωνοϊού και ακρίβειας μπορεί απειλεί να ακυρώσει τις βασικές οικονομικές προβλέψεις, να μετριάσει τη ρωμαλέα ανάπτυξη και εν τέλει να ανατροφοδοτήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια υπονομεύοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές.

Στο τραπέζι και η τουρκική προκλητικότητα

Έχοντας ήδη διαμηνύσει ότι το συμφέρον των Βρυξελλών είναι να περιφρουρήσει τις συμφωνίες, που προκύπτουν από τα τριμερή συνεργατικά σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή, που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται κατά την αυριανή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το Μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει προς τους Ευρωπαίους εταίρους του πως ο Ερντογάν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Θα αναφερθεί, δε, και στις πρόσφατες σοβαρές προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναμένεται να καυτηριάσει τη στάση της Άγκυρας, που δείχνει να περιφρονεί πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως η ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να ενεργοποιήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας εφ’ όσον η συμπεριφορά της προς κράτη – μέλη της Ένωσης δε συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας.

Πηγή: afteroffice.gr