της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Δύσκολα θα περάσουν τα ελληνικά νοικοκυριά φέτος καθώς αναμένεται να βρεθούν μπροστά σε υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς θέρμανσης. O ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας που αναμένεται φέτος αποτελεί απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης αυξήσεων.

Η μέση τιμή πετρελαίου στην Ελλάδα ξεπερνά το 1,16 ευρώ έναντι 0,798 ευρώ που βρισκόταν το 2020 ενώ στα νησιά η τιμή του λίτρου δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο λόγω του υψηλού κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς . Αυτό σημαίνει ότι για μια πολυκατοικία η προμήθεια 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίσει φέτος ακριβότερα κατά 352 ευρώ.

Στους 5 νομούς, όπου παρατηρείται ότι η αύξηση στη μέση τιμή ξεφεύγει και τα πράγματα αγριεύουν είναι οι εξής:

  • Δωδεκάνησα: 1,269 ευρώ
  • Ηράκλειο: 1,225 ευρώ
  • Κυκλάδες: 1,279 ευρώ
  • Λέσβος: 1,220 ευρώ
  • Σάμος: 1,275 ευρώ

Τεράστια η διαφορά τιμών σε σχέση με το 2020

Ακόμα και στις περιοχές όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται επί του παρόντος κάτω από τα 1,20 ευρώ, η διαφορά και η επιβάρυνση σε σύγκριση με πέρυσι είναι αρκετά μεγάλη.

Για παράδειγμα:

  • Στην Αρκαδία, που είναι ορεινός Νομός, η διαφορά ανά τόνο αγγίζει τα 377 ευρώ,
  • στο Κιλκίς τα 368 ευρώ,
  • στη Λακωνία τα 419 ευρώ,
  • στη Δράμα τα 379 ευρώ και
  • στα Ιωάννινα τα 358 ευρώ.

Δίχτυ προστασίας απλώνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα προστασίας για το 2021 ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη τα μέτρα για το έτος 2022 θα υπάρχουν στον επόμενο προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην διαφορά του πετρελαίου θέρμανσης από το 2019 στο 2021:

«Έρχεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης κι αυξάνεται κατά 25% για να καλύψει ακριβώς τη διαφορά μεταξύ 2019 και 2021. Ακόμα διευρύναμε και τα κριτήρια, δηλαδή είναι και υψηλότερο το επίδομα για αυτούς που το δικαιούνταν και περισσότεροι αυτοί που το δικαιούνται. ‘Αρα λοιπόν καλύπτουμε για αυτούς που πραγματικά έχουν οικονομικό πρόβλημα το σύνολο της αύξησης μεταξύ 2019 και 2021».

Επιπλέον σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή, το πακέτο μέτρων 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπερκαλύπτει τις αυξήσεις από τις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά με την ακρίβεια στις πρώτες ύλες ο κ. Γωργιάδης ανέφερε πως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μετά τις γιορτές θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση, ενώ για την ενέργεια εκτίμησε ότι θα κρατήσει λίγο παραπάνω, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται και με πολιτικούς λόγους.

Νέα μεγάλη αύξηση τιμών και στο φυσικό αέριο

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο. Η τιμή του φυσικού αερίου φέτος διαμορφώνεται στην έναρξη της χειμερινής περιόδου σε διπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή και για πρώτη φορά υψηλότερα από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα, από 4,5 λεπτά η θερμική κιλοβατώρα πέρυσι, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τον Οκτώβριο στα 8 λεπτά, καθιστώντας το κατά 2,5% ακριβό