της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Την αυλαία του άνοιξε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο οι Αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας «συναντήθηκαν», διά ζώσης σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Να σημειωθεί ότι ότι το τελευταίο συνέχριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ήταν πριν τρία χρόνια. Το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι σύνεδροι της ΚΕΔΕ ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 12:30 το τριήμερο συνέδριο.

Στο συνέδριο της 14ης Οκτωβρίου συμμετείχαν:

 • Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Τρικκαίων
 • Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
 • Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη
 • Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
 • Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης
 • Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
 • Γιώργος Πατούλης, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Αττικής
 • Ανδρέας Βύρας, Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας
 • Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου
 • Νίκος Τράκας, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
 • Μάρκος Δαρδαμάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α.
 • Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων
 • Μάκης Βορίδης Υπουργός Εσωτερικών
 • Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
 • Λάζαρος Κυρίζογλου, Α΄ Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Εκπρόσωπος παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»
 • Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας Επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»
 • Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων Επικεφαλής παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»
 • Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση»
 • Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων Επικεφαλής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»
 • Νίκος Σακούτης, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης Εκπρόσωπος παράταξης «Συντονισμός Αιρετών»

Δημήτρης Παπαστεργίου: Θέτουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ψηλά

Το συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου της Ένωσης και Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

«Θέτουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ψηλά και με ευκαιρία το συνέδριο, κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα ως Αυτοδιοίκηση. Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε από τη θέση του θεατή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε τολμηρές αλλαγές, που θα μας λύσουν τα χέρια και θα είμαστε πιο χρήσιμοι στους πολίτες», ανέφερε στον αρχικό του χαιρετισμό ο κ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους κατοίκους της Κρήτης που, όπως είπε, «έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους», αναφερόμενος στις σεισμικές δονήσεις, ενώ ευχήθηκε και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά να «βγει πιο δυνατή από την περιπέτεια της υγείας της».

Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει»

Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ως οικοδεσπότης καλωσόρισε στην πόλη όλους τους συνέδρους. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα θέματα καθημερινής ανάγκης, τα οποία θα συζητηθούν στο συνέδριο και μεταξύ άλλων είναι, όπως είπε, η διοικητική μεταρρύθμιση, το μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες πόλεις, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και η αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από τη διοίκησή του.

«Δουλεύουμε καθημερινά για αλλαγές στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλη, μεσαία και μικρή κλίμακα. Στο τέλος της δεκαετίας οφείλουμε να παραδώσουμε μια αναβαθμισμένη, βελτιωμένη πόλη στις επόμενες γενιές. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ήταν ο επόμενος που πήρε τον λόγο. Ο ίδιος τόνισε πως:

«Το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όχι μόνο θα αναδείξει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις με βασικό γνώμονα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Γιώργος Πατούλης: «Όταν η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης, Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως:

«Όταν η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά και όταν υπάρχει η Πολιτεία που μπορεί να ακούσει και να νομοθετήσει, όλα μπορούν να πάνε καλύτερα».

Στέλιος Πέτσας: «Πιστεύω το 2022, θα βρούμε αυτό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει και το οικονομικό μας επιτελείο»

«Σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση μιας συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά τους δήμους να αντιμετωπίσουν όλες τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχουν το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ταυτόχρονα, είπε ότι με βάση την εξέλιξη του προϋπολογισμού και τη συνεννόηση που έχει το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να προχωρήσει και σε κάτι ακόμα παραπάνω με τη μορφή της χρηματικής ΚΑΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Για το 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα είναι ένα έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ, με σκοπό την άρση τυχόν δυσλειτουργιών, τη βελτίωση σημείων τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν και τη διόρθωση σημείων που δεν δουλεύουν ώστε να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μία σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των ΚΑΠ ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να αντιστρέφεται η πορεία μείωσης των τελευταίων ετών.

«Δεν μιλάμε για μαξιμαλιστικές αυξήσεις, μιλάμε, όμως, για ρεαλιστικές και όχι συμβολικές αυξήσεις και πιστεύω το 2022, με τη δική σας συμβολή, με καλή διάθεση, με πνεύμα συνεργασίας, όχι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θα βρούμε αυτό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει και το οικονομικό μας επιτελείο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας είπε ότι δόθηκαν 237,1 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των δήμων που είχαν απώλειες εσόδων και αύξηση δαπανών κι αν χρειαστεί, το υπουργείο Εσωτερικών είναι εδώ μέχρι το τέλος της χρονιάς για να βοηθήσει ξανά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος 1 είχε δώσει κάτι παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αθροίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και με την ευελιξία που δόθηκε από τον περασμένο Μάρτιο υπάρχει ένας ονομαστικός προϋπολογισμός τριών δισεκατομμυρίων 125 εκατομμυρίων ευρώ για εντάξεις έργων. Μετά δε τις συνεννοήσεις που έγιναν με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο αυτές τις μέρες θα μπορέσει να αυξηθεί κι άλλο αυτός ο χώρος, για να δουν οι δήμοι την ένταξη έργων που προσδοκούν.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει το επίπεδο των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και θα μιλάμε για ένα σημαντικά μεγαλύτερο χρηματοδοτικό φάκελο, που μπορεί να φτάνει και ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω.

Η προηγούμενη κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή, είπε ο κύριος Πέτσας και πρόσθεσε:

«Εμείς, από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα για να κάνουμε πράξη τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Σταύρος Καλαφάτης: «Στόχος η ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΑ»

«Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η μετεξέλιξή της σε δύναμη φυγής προς τα εμπρός», τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

«Στόχος είναι η μετεξέλιξή της σε φορέα επίλυσης τοπικών ζητημάτων και αξιοποίησης των ευκαιριών που προβάλλουν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Είναι η θεσμική ενίσχυσή της προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, να απαντά στις προκλήσεις των καιρών, να αξιοποιεί τις δυνατότητες που φέρνει η νέα εποχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια και από διαφορετικές θέσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό γνωρίζει τα θέματά της, πιστεύει στην αναβάθμιση του θεσμού και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του και συνεργάζεται και εμπιστεύεται τα πρόσωπα που υπηρετούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι φιλοδοξώ να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ενίσχυση του θεσμού και των δυνατοτήτων του. Στη στήριξη των προσπαθειών σας για έξυπνους και πράσινους Δήμους. Στις δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Θέλω να ξέρετε ότι είμαι κοντά σας. Ότι, στα βήματά που κάνετε, θα με βρίσκετε στο πλευρό σας», σημείωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Τόνισε δε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαίνοντα ρόλο και λόγο σε όσα συμβαίνουν και αναφέρθηκε στη δυνατότητα να αξιοποιήσει πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για δράσεις και έργα υποδομής, όπως και τη χρήση νέων εργαλείων στο πλαίσιο της μετάβασης στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στις 09:30.