του Σπύρου Μουρελάτου

Ως επιβράβευση του σταθεροποιητικού ρόλου, που διαχρονικά διαδραματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα, αλλά και έμμεση, πλην όμως σαφή δέσμευση για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αντιμετωπίζουν στην Αθήνα τη σημερινή υπογραφή στην Αμερικανική πρωτεύουσα ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΗΠΑ, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, της 5ετούς ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είναι από τις περιστάσεις, που η συγκυρία επιβεβαιώνει σχεδόν από μόνη της τον υψηλό συμβολισμό, αλλά και την τεράστια σημασία για την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπλευσης των δύο χωρών. Εν μέσω της εξελισσόμενης αναδιάταξης των Αμερικανικών δυνάμεων ανά την υφήλιο με στόχο την προσαρμογή στις ανάγκες του νέου δόγματος ανάσχεσης της αυξανόμενης κινεζικής ισχύος στον Ειρηνικό Ωκεανό, η απόφαση να πυκνώσει η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα μόνον τυχαία δεν είναι.

Η δυνατότητα αξιοποίησης από τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πέραν του ναυστάθμου της Σούδας, του πεδίου βολής στο Λιτόχωρο, της ταξιαρχίας της αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, στρατοπέδου στην Αλεξανδρούπολη σε μία εθνικά κρίσιμη περιοχή, όπως είναι ο Έβρος, αλλά και βάσεις στη νησιωτική Ελλάδα, αναβαθμίζει αφ ενός τη σημασίας της Ελλάδος για τα αμερικανικά συμφέροντα σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκανική και αφ ετέρου τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Αμερικανικού στρατού στις προαναφερθείσες γεωγραφικές ζώνες.

«Στόχος» οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας

Αποτελεί το δίχως άλλο, δε, ηχηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η διακυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει κρύψει την αποστροφή της προς τις μονομερείς και επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, η συνειδητή απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μη συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη αλλαγή ύφους και περιεχομένου εν συγκρίσει με την αντιμετώπιση που τύγχανε ο «Σουλτάνος» από την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση, αλλά και την απογοήτευση της Ουάσιγκτον για τη συνειδητή επιλογή της Άγκυρας να απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια από τις αξίες και τις στρατηγικές επιδιώξεις της Δύσης.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται και η πολιτική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που θα επισφραγίζει την 5ετή επέκταση της Αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κάνει λόγο για δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδος στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ενώ θα αποδοκιμάζει ενέργειες, που κατατείνουν στην υπονόμευση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερμηνεύουν τις αμερικανικές προθέσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στις πράξεις και τις δηλώσεις της 5ετούς ανανέωσης της διμερούς αμυντικής συμφωνίας ως ανάληψη της έμμεσης υποχρέωσης από την πλευρά της Ουάσιγκτον να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας στο έδαφος της οποίας σταθμεύουν σημαντικές Αμερικανικές δυνάμεις. Ο κ. Μπλίνκεν δεν θα παραλείψει, δε, να αναφερθεί και στη σημαντική προοπτική για την εμβάθυνση όλων των επί μέρους πεδίων της σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ όπως αυτή διανοίγεται μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Αργότερα το απόγευμα, μάλιστα και αφού έχει υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά πληροφορίες να αναφερθεί σε δήλωση του στο πως αυτή επιδρά στις ευαίσθητες ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο γενικότερο «αποτύπωμα» για τις διμερείς μας σχέσεις και τις σχέσεις της χώρας μας με τα υπόλοιπα κράτη της ευρύτερης περιοχής.

Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, η Ελλάδα μοιάζει να συγκαταλέγεται στους «κερδισμένους» των εν εξελίξει σημαντικών στρατηγικών ανακατατάξεων διεθνώς. Στα απόνερα του AUKUS, η ελληνική διπλωματία, ανίχνευσε το γύρω της περιβάλλον, διείδε το παράθυρο ευκαιρίας και λίγες εβδομάδες μετά κατόρθωσε να κλείσει δύο αμυντικού χαρακτήρα συμφωνίες ιστορικών διαστάσεων: μία με την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ και τη μόνη με πυρηνικό αποτρεπτικό, την Γαλλία και μία με την κυρίαρχη χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η επιτυχία καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν πως λίγες εβδομάδες πριν, στις αρχές Σεπτεμβρίου καμία από τις δύο συμφωνίες δεν ήταν κοντά στο να «κλειδώσει».

Εάν στις προηγούμενες δύο προστεθεί και η σημερινή υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποδεικνύεται μείζονος γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας, καθώς κατά πληροφορίες υπάρχει ρητή αναφορά στην «ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών στις ΑΟΖ και στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για Δίκαιο της Θάλασσας, τότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως η έντονη κινητικότητα, που επιδεικνύει η Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια αποδίδει καρπούς, ενισχύοντας το δίκτυο περιφερειακών συμμαχιών της και ως εκ τούτου θωρακίζοντας εαυτόν έναντι έξωθεν απειλών.

Μηνύματα Καραμανλή και ταυτόσημη στρατηγική προσέγγιση

Στο εσωτερικό μέτωπο, το κλίμα σύγχυσης, που πιθανώς να προκλήθηκε στο εξωτερικό στο φόντο της συζήτησης για την κύρωση της Ελληνο – γαλλικής αμυντικής συμφωνίας σχετικά με το κατά πόσον οι κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμμερίζονται τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό, αμβλύνθηκε μετά την χθεσινή εκδήλωση στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.

Υπό το βλέμμα του «Εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής «καθαρόγραψαν» χωρίς αστερίσκους και αμφιθυμίες το στρατηγικό δόγμα της χώρας σε μία περιοχή, που βιώνει σημαντικές ανακατατάξεις. Μάλιστα, ο χαρακτηρισμός «ταραξίας», που απέδωσε στην Τουρκία ο Κώστας Καραμανλής θέτει εκ των πραγμάτων την διαχωριστική γραμμή τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση της απειλής, που αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ η τουρκική επιθετικότητα, ενώ ταυτίζεται πλήρως με την θεώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την ανάγκη ανάσχεσης της.

Η περιγραφή, δε, από τον κ. Καραμανλή της Ελληνο – γαλλικής αμυντικής συμφωνίας ως εθνικής επιτυχίας εκθέτει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που λίγες ημέρες πριν επέλεξαν σε μία τόσο κρίσιμη εθνικά συγκυρία να προτάξουν μικροκομματικές σκοπιμότητες εξαιρώντας εαυτούς από την προσπάθεια σύμπηξης του εθνικού μετώπου έναντι της απειλής, που ενσαρκώνει ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Πηγή: afteroffice.gr