του Σπύρου Μουρελάτου

Οδηγός για την κατάλληλη φόρμουλα αντιμετώπισης της πανδημίας εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών αναμένεται να αποτελέσουν οι επόμενες 15 ημέρες, χρονικό διάστημα στο οποίο θα δοκιμαστεί η νέα τακτική της κυβέρνησης, αυτή της πλήρους απαλλαγής των εμβολιασμένων από περιορισμούς στην κινητικότητα και την διασκέδαση.

Υπό το μότο ότι μία αντιδραστική μειοψηφία (αυτή των αρνητών του εμβολιασμού) δεν μπορεί να καθηλώνει κοινωνία και οικονομία στην ακινησία, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να διαλύσει τη σύγχυση των έως σήμερα μέτρων «ναι μεν, αλλά»: ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με το νέο δόγμα των μη οριζόντιων παρεμβάσεων εξαιρώντας εντελώς από σήμερα τους εμβολιασμένους από πάσης φύσεως περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Αυτό μαζί με το πράσινο φως, που κυβέρνηση και ειδικοί, ανάβουν προς ώρας για την διεξαγωγή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου εκλαμβάνεται από ορισμένους στον χώρο της πολιτικής και της επιστήμης ως χαλάρωση ή αμεριμνησία πυροδοτώντας αντιδράσεις.

«Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας προλειαίνοντας το έδαφος για τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του στον κ. Μητσοτάκη την ερχόμενη Παρασκευή στην ώρα του πρωθυπουργού. «Είναι λάθος μήνυμα ότι έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό» προειδοποίησε σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Αναλαμβάνει, άραγε, ρίσκο η κυβέρνηση αίροντας όλους τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους με τον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων να υπερβαίνουν τα 2000 εν όψει της έλευσης του χειμώνα; Διακινδυνεύουν οι αρχές μία αναζωπύρωση της πανδημίας στην Βόρειο Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλότερα, επιτρέποντας τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις το τριήμερο 26 – 28 Οκτωβρίου;

Από την κυβέρνηση απορρίπτεται το επιχείρημα ότι το νέο πλαίσιο υπονοεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία, εξ ου και όπως λέγεται, οι συστάσεις περί τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας για τους εμβολιασμένους παραμένουν αυστηρές, ενώ για τους ανεμβολίαστους εξακολουθούν να ισχύουν ανελαστικές ρυθμίσεις ακόμη και για ουσιώδεις δραστηριότητες, όπως η πρόσβαση στον χώρο εργασίας τους.

Εξάλλου, με τις παραδοσιακές μεθόδους ενθάρρυνσης του εμβολιασμού να έχουν σχεδόν εξαντλήσει την αποτελεσματικότητα τους προσκρούοντας σε ένα συμπαγές μείγμα αρνητών του κορωνοϊού και δυσπιστούντων ως προς την αναγκαιότητα του εμβολίου, στην κυβέρνηση θεωρούν πως η αντιπαραβολή των δύο όψεων της καθημερινότητας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πιθανώς να πείσει κομμάτι των δεύτερων να αξιοποιήσουν το δώρο της επιστήμης.

Οι κυβερνώντες, επιπλέον, επιχειρηματολογούν πως η υιοθέτηση του νέου πλαισίου για τους εμβολιασμένους δικαιολογείται και από τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, καθώς εκτιμήσεις ορισμένων ειδικών, που έκαναν λόγο έως και 10.000 ημερήσια κρούσματα έως το τέλος Σεπτεμβρίου έπεσαν έξω παταγωδώς.

Τα ίδια πρόσωπα αντικρούουν, μάλιστα, και το επιχείρημα περί μεγάλης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγεία και εν προκειμένω στις κλίνες ΜΕΘ, ξεκαθαρίζοντας πως εν αντιθέσει με πέρσι, όπου το σύνολο των κλινών ΜΕΘ προορίζονταν για ασθενείς Covid, εφέτος οι μισές είναι προγραμματισμένο να καταληφθούν από ανθρώπους που προσβάλλονται από κορωνοϊό.

Πόσο επιτυχημένη είναι, όμως, η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση; Έχει βάση η κριτική, που ασκείται είτε καλόπιστα, είτε κακόπιστα, ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο μέτωπο φθίνουν προϊόντος του χρόνου;

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να παραθέτουν τα συνολικά δεδομένα γύρω από την πανδημία, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πάψει να επισημαίνει πως προϋπόθεση της όποιας πολιτικής ή μη διαφωνίας είναι η προηγούμενη συμφωνία επί των επίσημων στοιχείων.

Πρόγευση για το τι θα πει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή έδωσε μέσω άρθρου του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στις απώλειες από τον κορωνοϊό κατηγορώντας ευθέως την αντιπολίτευση και δη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η τακτική πολιτικής εργαλειοποίησης της διαχείρισης της πανδημίας, της εμβολιαστικής εκστρατείας και των θανάτων καθρεφτίζονται εν μέρει και στην τωρινή καθίζηση του ρυθμού των εμβολιασμών στην χώρα μας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, δε, η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς πέραν της γνωστής κριτικής, που θα επαναλάβει μένει να φάνει κατά πόσον θα ταχθεί ανοιχτά κατά του νέου πλαισίου άρσης των περιορισμών για τους εμβολιασμένους ή θα παροτρύνει την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη το τριήμερο 26 – 28 Οκτωβρίου.

Πηγή: afteroffice.gr