της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Δείκτης ανάκαμψης: Ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας

Η οικονομία ανακάμπτει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε και αυτό φαίνεται από το δείκτη ανάκαμψης. Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε την εβδομάδα 13 Σεπτεμβρίου έως 19 Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης άγγιξε τις 102,7 μονάδες από τις 100,8 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Αξιοσημείωτη αυτήν την εβδομάδα είναι η βελτίωση του υποδείκτη της αγοράς εργασίας καθώς ο υποδείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 2,1 μονάδες. Ταυτόχρονα σημαντική ήταν και η βελτίωση στην παραγωγή/βιομηχανία (βελτίωση κατά 0,8 μονάδες).

Την ίδια στιγμή αύξηση σημείωσε και ο κλάδος της υγείας κατά 0,3 μονάδες και η ζήτηση/κατανάλωση κατά 0,2 μονάδες. Από την άλλη μεριά, η κινητικότητα παρουσίασε σημαντική μείωση της τάξης των 1,6 μονάδων.

Ευρωπαϊκός Δείκτης Ανάκαμψης

Για την Ευρωζώνη δεν υπήρξε νέος υπολογισμός για αυτήν την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι για την Ευρωζώνηείχε παρατηρηθεί βελτίωση στο τέλος Αυγούστου, καθώς ο δείκτης ανάκαμψης έφτασε στις 86,3 μονάδες κατά την εβδομάδα έως τις 29 Αυγούστου, από τις 85,7 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλιστα πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει ο δείκτης από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα. Η αύξηση του δείκτη προήλθε κυρίως από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες παραμένουν ισχυρές για αγαθά και υπηρεσίες. Επιπλέον, η κινητικότητα συνέχισε να παρουσιάζει ανοδική τάση, παρά το τέλος της θερινής περιόδου. Η αγορά εργασίας παραμένει επίσης ανθεκτική, με τις ανακοινώσεις θέσεων εργασίας και τις αναζητήσεις απασχόλησης να παρουσιάζουν σταθερή αύξηση στο τέλος του καλοκαιριού, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις προσλήψεις, ενισχυμένες από τη σταθερή ζήτηση.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας από αυτό πριν την έναρξη της πανδημίας. Ταυτόχρονα η μεγάλη ανάκαμψη που συνόδευσε το άνοιγμα των οικονομιών μετά την πανδημία έχει πλέον παρέλθει. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και το υψηλό κόστος μεταφοράς εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον βιομηχανικό τομέα, διατηρώντας τον σε επίπεδα παραγωγής χαμηλότερα από αυτά πριν την πανδημία. Και ενώ η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία έχει παρουσιάσει βήματα βελτίωσης (λόγω της μείωσης των κρουσμάτων), η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να απειλεί με ένα διαρκή αρνητικό κίνδυνο τους χειμερινούς μήνες που έρχονται.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες διάφορους οργανισμούς που αναθεωρήσαν σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021. Την αρχή έκανε ο Οίκος Moodys που ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει σε επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας προ της πανδημίας, κατατάσσοντάς τη ανάμεσα σε επτά χώρες της Ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ.

Έτσι με βάση το διεθνή οίκο αξιολόγησης η μεγέθυνση στο τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει στο 8,2%. Στη συνέχεια, η UBS αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 7,8% από 5,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Επίσης, η Capital Economics αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 8,5% από 8% που ήταν η πρόβλεψή της τον Ιούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 7,5% από 5,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, και η Oxford Economics αναθεώρησε την εκτίμησή της για το ρυθμό μεγέθυνση του 2021 από 6% σε 8,2%. Ωστόσο αυτή την τρέχουσα βδομάδα δεν σημειώθηκε κάποια αλλαγή στις προβλέψεις.