του Σπύρου Μουρελάτου

Τα αδιέξοδα προκαλούν εκνευρισμό. Ακόμα και στις διεθνείς σχέσεις, όπου το… δόκιμο υπαγορεύει ψύχραιμη και καλά υπολογισμένη επιδίωξη ρεαλιστικών στόχων.

Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι επίκειται συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών; Πολλώ μάλλον όταν μία τέτοια προοπτική δεν είχε διερευνηθεί μέχρι την επίμαχη δήλωση του Τούρκου προέδρου…

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν τις τελευταίες 24ώρες ότι σχετικό αίτημα ουδέποτε υπεβλήθη μέσω της συνήθους οδού, ήτοι μέσω της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή. Επιπλέον παρατηρούν με δηκτικό ύφος πως τέτοιες συναντήσεις, ούτε προκαλούνται, ούτε στήνονται μέσω μονομερών δηλώσεων.

Η Αθήνα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θεωρεί επί της αρχής χρήσιμη την απ ευθείας επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Άλλωστε Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν σχεδόν αμέσως μετά την ανακατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν υπό το φόβο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, που θα δοκιμάσει εν τοις πράγμασιν τις αντοχές Ελλάδος και Τουρκίας.

Και προσθέτουν πως εφ όσον ο κ. Ερντογάν παρατείνει το πρόγραμμα του στην Αμερικανική μητρόπολη και κατατεθεί το σχετικό αίτημα, η Αθήνα θα το εξετάσει, χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει πως στην Ελληνική κυβέρνηση θεωρούν πως τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται… απλά για να γίνονται.

Περιφερειακές εξελίξεις – Ανάκαμψη – Ομογένεια στις επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Είναι σαφές πως η εικόνα μιας ισχυρής και εξωστρεφούς Ελλάδος προκαλεί μάλλον αμηχανία στην γείτονα, ιδίως, όταν στην Άγκυρα αισθάνονται πως τα ερείσματα τους στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και διεθνώς δείχνουν να λιγοστεύουν.

Και παρά τις αγκυλώσεις και τους περιορισμούς, που επιβάλλει η μετάλλαξη Δ στις εργασίες της εφετινής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η δραστηριότητα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη αποπνέει τον δυναμισμό της Ελληνικής διπλωματίας και Οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός μέσω και των επαφών του στην Αμερικανική μητρόπολη θα επιχειρήσει να πείσει πως… η Ελλάδα αλλάζει, σύνθημα με το οποίο περιέβαλε τον Οδικό Χάρτη διετίας, που παρουσίασε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ προ 10ημέρου στην Θεσσαλονίκη, ενώ θα επιδιώξει να καταδείξει πως οι περιφερειακές και διεθνείς συμμαχίες της χώρας την καθιστούν σημείο αναφοράς και…κόμβο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Αφρικανών ηγετών το βράδυ της Τετάρτης ώρα Νέας Υόρκης, ενώ την επομένη θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να συναντηθεί με σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές, αλλά και με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, «διαφημίζοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές, που διανοίγονται για την Ελληνική Οικονομία επί αμερικανικού εδάφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εν εξελίξει οικονομική ανάκαμψη.

Ακόμη μία σημαντική στόχευση του πρωθυπουργικού ταξιδιού είναι και η σύσφιγξη των σχέσεων με την Ελληνική ομογένεια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο το δείπνο Μητσοτάκη με μέλη της Ομογένειας το βράδυ της Πέμπτης, όσο και η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο την Παρασκευή. Πριν από την προαναφερθείσα συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Ground Zero, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στο Μανχάταν.

Πηγή: afteroffice.gr