του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κ. Τσίπρας, ακολούθησε το δρόμο που γνωρίζει καλά εδώ και χρόνια, στη ΔΕΘ. Αρκετές παροχές, άλλες νέες άλλες βγαλμένες από του ντουλάπι του παρελθόντος, αρκετές υποσχέσεις, πασπαλισμένες με συνήθη πολιτικά ψεματάκια, άτολμο εκλογικό δίλημμα, αρκετές αντιγραφές ακόμα και στο κεντρικό σύνθημα και το κυριότερο, οικονομικό αφήγημα χωρίς προοπτική ανάπτυξης.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, είναι πως ακόμα, δεν έχουν καλύψει το έλλειμμα της αξιοπιστίας που τους κυνηγάει από το 2015 και δεν μπορούν πια να ξαφνιάσουν θετικά την κοινή γνώμη με νέες ιδέες, με νέο σχέδιο για τη χώρα, που δεν ακουμπά ούτε στο 2019, ούτε πολύ περισσότερο στο 2014-15.

Το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “νέα αρχή” αποδείχθηκε κλεμμένο από το ΠΑΣΟΚ του 2015. Δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να βρουν ένα διαφορετικό που έτσι κι αλλιώς είναι τόσο κοινότυπο;

Το μοντέλο διακυβέρνησης που εξήγγειλε ο κ Τσίπρας με πρόσωπα εκτός κομματικού χώρου, από την κοινωνία, αντιγράφει σ ένα βαθμό, το μοντέλο Μητσοτάκη, αντί όμως υπουργών πέραν του χώρου του κόμματος που έχουν ήδη κριθεί για την αποτελεσματικότητα τους και τεχνοκράτες, προτείνει ως υπουργούς εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων.

Ακόμα και ο επίλογος της ομιλίας του μοιάζει με τον επίλογο της ομιλίας του πρωθυπουργού. Ο κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Σεφέρη “λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα”, ο δε κ Τσίπρας στον Σικελιανό, με ένα στίχο του, που είχε ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ , “να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα”.

Η στόχευση εδώ, του κ. Τσίπρα σε επίπεδο συμβολισμών και όχι μόνο, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Διαπιστώνοντας πως παρά τη φθορά της κυβέρνησης, δεν αποκομίζει κέρδη από τους δυσαρεστημένους, στρέφεται ανοιχτά πια στη δεξαμενή ψήφων του ΚΙΝΑΛ.

Με περισσότερο πράσινο από κάθε άλλη φορά στο σκηνικό, με συμβολισμούς και αναφορά σε σύνθημα που χρησιμοποιούσε σε ομιλίες του ο Ανδρέας Παπανδρέου, με προτάσεις προς “συμμάχους” για να συγκυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας, πριν την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ , προσπαθεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των παλιών οπαδών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προχωρήσει σε μια ακόμα διείσδυση και “αφαίμαξη” των ψηφοφόρων του.

Αποδεχόμενος έμμεσα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αρνήθηκε να ζητήσει εκλογές κι ας θεωρεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματική και εκβιαστική που εξυπηρετεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

Για να διορθώσει την εικόνα του στη μεσαία τάξη, προέβη σε έμμεση ομολογία για την φορολογική λαίλαπα που επέβαλε, υποσχέθηκε παροχές και δήλωσε πως αυτός είναι “γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης και όχι ο Μητσοτάκης που την κατέστρεψε”!!!

Η έλλειψη πειστικών προτάσεων για τη λειτουργία του κράτους τον οδήγησε να επαναλάβει δέσμευσή του, από το 2015, για την κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων. Ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους κατάργησε, αλλά τους αύξησε. Τώρα έρχεται πάλι να υποσχεθεί την κατάργηση τους!!!

Τέλος ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αιφνιδιάστηκε από τον κ. Μητσοτάκη που ανέφερε πολύ νωρίς το δίλημμα, με το οποίο θα πάει στις εκλογές της απλής αναλογικής, “αυτοδυναμία η νέες εκλογές”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαράθεσε το δικό του δίλημμα “νίκη ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτική κυβέρνηση η νέες εκλογές και περιπέτειες”. Με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες σύγκρισης της συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της αυτοδύναμης κυβέρνησης Μητσοτάκη, το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει πολιτικά αδύναμο, χλωμό και άοσμο.

Η εμφάνιση του κ Τσίπρα στη ΔΕΘ, δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση, να βελτιώσει την κοινωνική πολιτική της, να περιορίσει την αλαζονεία ορισμένων στελεχών της, να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και να επανακτήσει την αποτελεσματικότητα, την ορμή και το κέφι της πρώτης περιόδου.

Ο χρόνος είναι το δώρο του κ. Τσίπρα από την, χωρίς πειστικό αφήγημα, εμφάνιση του στη ΔΕΘ.

Πηγή: afteroffice.gr