του Ανδρόνικου Μακρή

Με επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, όταν η Άγκυρα ώθησε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να εκβιάσει τις Βρυξέλλες, ζητώντας απελευθέρωση της βίζας, επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα νέο προσφυγικό κύμα. Κανένας δεν θα ήθελε να ζήσει την εμπειρία του προσφυγικού ρεύματος του 2015 με τους Σύρους πρόσφυγες», είπε και κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «έχουν περιορίσει το προσφυγικό ζήτημα μόνο σε επίπεδο ασφαλείας των συνόρων».

Απέναντι στις απειλές Ερντογάν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε να βρεθεί κοινό έδαφος για τη μετανάστευση, ξεκαθαρίζοντας πως η Ένωση δεν θα ανεχτεί νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε το προσφυγικό «υβριδική επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης» και προειδοποίησε τα κράτη μέλη ότι όσο «εμείς δεν καταφέρνουμε να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να το εκμεταλλεύονται».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αυξήσει με κάθε τρόπο την ασφάλεια των συνόρων και τους τελευταίους μήνες, υπό τον φόβο ενός νέου κύματος από το Αφγανιστάν έχουν ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα οι δυνάμεις ασφαλείας που είναι επιφορτισμένες με αυτό τον ρόλο. Σε κάθε τόνο διαμηνύεται από ελληνικής πλευράς ότι δεν θα έχουμε επανάληψη του 2015 και θα αποτραπεί η αθρόα είσοδος στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμμαχος σε αυτή την πολιτική εμφανίζεται ο υποψήφιος Καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, που χαρακτήρισε την προστασία των ελληνικών συνόρων είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Όπως τόνισε «οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και γι’ αυτό θα πρέπει η Ευρώπη ολόκληρη να επωμιστεί αυτή την ευθύνη».

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στα νησιά έχει μειωθεί δραματικά κατά 81% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 ενώ περισσότερα από 7.500 άτομα αναχώρησαν είτε για την Ευρώπη είτε για τρίτα κράτη μέσω του μηχανισμού επιστροφών.

Πηγή: afteroffice.gr