του Σπύρου Μουρελάτου

Οι δύο Κυριακές της ΔΕΘ, η χθεσινή και η επόμενη, αλλά κυρίως ο αντίκτυπος αυτών, που θα αποτυπωθεί στις μετρήσεις στα τέλη του μήνα, αναμένεται να αποτελέσουν το βαρόμετρο για τις πολιτικές ισορροπίες σε μία μακρά, όπως όλα δείχνουν, προεκλογική περίοδο.

Το σύνθημα έδωσε χθες από την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί μπορεί να ξόρκισε την προοπτική πρόωρων εκλογών, επιχειρηματολογώντας εμμέσως πλην σαφώς πως το οικονομικό του σχέδιο είναι συμβατό είτε με την εξάντληση της 4ετίας, είτε με τις κάλπες να στήνονται λίγους μήνες πριν, φρόντισε, πάντως, να θέσει την ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της προεκλογικής περιόδου.

Ο Μητσοτάκης βρίσκεται στην ευχάριστη πολιτικά θέση να μπορεί να αξιώνει καθαρές λύσεις, θέτοντας προς τους πολίτες σαφή, συγκεκριμένα και ως εκ τούτου επιδραστικά πολιτικά διλήμματα. Του το επιτρέπουν η αίσθηση πολιτικής υπεροχής, ελέω του σημαντικού δημοσκοπικού προβαδίσματος, αλλά και το κεκτημένο της επαρκούς διαχείρισης ταυτόχρονων κρίσεων τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του.

Η αυτονόητη για τον ίδιο και το κόμμα του επιδίωξη της αυτοδυναμίας – ακόμη και από την πρώτη κάλπη – εν όψει των επικείμενων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι σαφές πως αποσκοπεί να συσπειρώσει γύρω από τη Νέα Δημοκρατία μία πλατιά κοινωνικό – πολιτική συμμαχία, που επιθυμεί την πολιτική κανονικότητα και αποστρέφεται τους πειραματισμούς ή και την αβεβαιότητα σε μία περίοδο, που το βασικό επίδικο είναι η ανάπτυξη για όλους.

Η στρατηγική της αυτοδυναμίας, πάντως, εν είδει πολιτικού διλήμματος, και η εφ’ εξής ολοένα και συχνότερη επίκληση της στοχεύει και στον εγκλωβισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καλείται να εξηγεί ποια εκδοχή κυβερνησιμότητας αντιπαρατάσσει στην πλατφόρμα Μητσοτάκη για αυτοδυναμία. Και εάν αυτή είναι η προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις πως θα το επιτύχει μία τέτοια – καθόλου αυτονόητη προς το παρόν σύγκλιση – και εάν οι πολιτικοί του συνοδοιπόροι…εξαντλούνται στον Γιάνη Βαρουφάκη με τους πολιτικούς συνειρμούς που η προαναφερθείσα σύζευξη δημιουργεί.

Σε δυσχερή πολιτική θέση περιέρχεται και το Κίνημα Αλλαγής, που, ωστόσο, έχει ένα… ατού: οι δρομολογούμενες εσωκομματικές αρχαιρεσίες μπορούν να δώσουν έναν αέρα ανανέωσης. Η νέα ή και η αναβαπτισμένη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ή του… ΠΑΣΟΚ θα πρέπει εγκαίρως να βρει πολιτικό αντίδοτο στην ισχυρή πίεση, που θα δημιουργήσει στις πολιτικές του παρυφές, η αξίωση Μητσοτάκη για αυτοδυναμία.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην δίδυμη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές διήμερο. Γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να πήρε πολύτιμες ανάσες από το πρώτο κακο… 40ήμερο της κυβέρνησης, ωστόσο, τώρα καλείται να απαντήσει στις συγκεκριμένες οικονομικές εξαγγελίες του Μητσοτάκη.

Εάν τις απορρίψει ως ψεύτικες ή και ανέφικτες κινδυνεύει να αποξενωθεί από τους πολλούς, που είναι έτοιμοι να υποδεχθούν πειρασμό να πλειοδοτήσει – όπως το έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν – κινδυνεύει να ενισχύσει την παγιωμένη αίσθηση στους περισσότερους πως αδυνατεί να καταθέσει μία ρεαλιστική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση χάνοντας και άλλο πολύτιμο έδαφος στο… γήπεδο της αξιοπιστίας.

Ως εκ τούτου, η παρουσία Τσίπρα στην ΔΕΘ αποτελεί το μεγαλύτερο κρας τεστ για τον ίδιο και το κόμμα του από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Στο τέλος του μήνα θα έχουμε έναν κατά το μάλλον ή το ήττον καθαρό πολιτικό ορίζοντα: είτε το κακό διάστημα του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει μία δυσάρεστη παρένθεση στην εποχή της πολιτικής ηγεμονίας Μητσοτάκη, είτε η προαναφερθείσα παρένθεση θα αποτελέσει τον προάγγελο μιας περιόδου φθοράς για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ίδωμεν…

Πηγή: afteroffice.gr