της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Ο δείκτης έφτασε στις 99,3

Επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κατά την εβδομάδα έως την 5η Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης άγγιξε τις 99,3 μονάδες από τις 101,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο υποδείκτης με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν αυτός της κινητικότητας / κατανάλωσης στον οποίο οφείλονται περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής μείωσης. Μείωση παρουσίασε και η κινητικότητα που μαζί με τη μείωση και στον υποδείκτη της αγοράς εργασίας αποτελούν τους άλλους λόγους της μείωσης του συνολικού δείκτη.

Από την άλλη μεριά ο υποδείκτης της υγείας αυξήθηκε, κυρίως λόγω της ελαφρώς καλύτερης εικόνας στα ημερήσια κρούσματα του Covid-19.

Φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία μείωσε την κινητικότητά της κατά την εβδομάδα αυτή, εν αναμονή της επόμενης εβδομάδας που θα χαρακτηριστεί από την έναρξη της σχολικής δραστηριότητας. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική αλλά και γενικότερα τη δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία. Ίσως να έχουμε αρχίσει να μεταβαίνουμε σε μια τάση σταθεροποίησης του δείκτη ανάκαμψης, όπου θα παρατηρούνται μικρές αυξήσεις και μειώσεις ανά εβδομάδα, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Ευρωζώνης λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Για την Ευρωζώνη δεν υπήρξαν κατά την εβδομάδα αυτή νέοι υπολογισμοί του δείκτη ανάκαμψης από την Oxford Economics

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

H Oxford Economics ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της του Σεπτεμβρίου του 2021, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται ουδεμία διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα. Έτσι, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.Πανδημία και Οικονομία

Η μείωση των κρουσμάτων αύξησε τον υποδείκτη της υγείας αλλά η αλλαγή αυτή δεν καταγράφηκε θετικά λόγω της μείωσης άλλων δεικτών λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Η ανάκαμψη είναι πιθανό να έχει χάσει μέρος της δυναμικής της κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τόσο οι δείκτες της κατανάλωσης και της κινητικότητα είχαν αυξηθεί σημαντικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές παραμένουν ενεργοί ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας. Μέχρι στιγμής η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηριζόταν στην βελτίωση της υγείας, δηλαδή στην υποχώρηση των κρουσμάτων.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα αν και ευτυχώς δεν έχουν αυξηθεί ακόμα οι θάνατοι. Η επιβράδυνση της ανάκαμψης δείχνει ότι η προσέγγιση των πριν την κρίση επιπέδων δραστηριότητας, μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη, ειδικά εάν παραμείνουν ορισμένοι περιορισμοί στις κοινωνίες και τις οικονομίες. Ενδεχομένως η αβεβαιότητα που συνδέεται με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να δείχνει τις συνέπειές της.

Αναπροσαρμογές

Στην προσπάθεια επίτευξης σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «σύμμαχός» μας είναι η ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη που φαίνεται πως θα επιτευχθεί, η βελτίωση των επιδόσεων του τουρισμού και η διατήρηση της κατανάλωσης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Παράλληλα παρατηρείται μια βελτίωση των επιδόσεων των επενδύσεων ακινήτων, ενώ διατηρείται ένα καλό επενδυτικό κλίμα που πυροδοτείται από το νέο επενδυτικό νόμο και εμβληματικές επενδύσεις που αρχίζουν να πραγματοποιούνται.

Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές αναπροσαρμογές στον δρόμο για την ανάκαμψη. Το 2022 μειώνεται ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης, λόγω των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης το 2021, επίσης υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία αναμένεται να «χτυπήσει» το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος. Σημαντικός παράγοντας είναι και οι δυσκαμψίες που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, καθώς καταγράφεται περιέργως έλλειψη ειδικοτήτων και διαθεσιμότητας για εργασία.

Ίσως σημειωθεί σημαντική βελτίωση των οικονομικών δεικτών της οικονομίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης την επόμενη τριετία. Ωστόσο, ο δρόμος για αυτή την ανάκαμψη κυριαρχείται, εκτός από τις επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης, και από την πανδημική κρίση που συνεχίζεται .Όλοι πάντως ελπίζουμε να βρισκόμαστε στο τελευταίο μεγάλο κύμα του Covid-19.