του Δημήτρη Φρέσκου

Να τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν ένα τεράστιο απειλητικό κύμα, που γίνεται ένα με τον ουρανό στα βάθη της Θάλασσας, είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Άλλοι λένε ότι το τεράστιο κύμα είναι οφθαλμαπάτη, πως δεν υπάρχει. Άλλοι δεν κοιτάζουν καν φωνάζοντας πως δεν πιστεύουν σε σκόπιμα υποκινούμενες φήμες ενώ άλλοι λένε πως δεν θα προλάβει να φτάσει καν στην ακτή. Και όλοι αυτοί μαζί, ενώνονται ενάντια σε όσους πασχίζουν να στήσουν οχυρωματικά έργα προστασίας. Και αντί να συμβάλουν στις προσπάθειες οχύρωσης, ασχολούνται με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, κάνοντας οτιδήποτε άλλο από το να προστατέψουν την ζωή τους.

Με άλλα λόγια τώρα που το φθινόπωρο ξεκινά με ένα ποσοστό θετικότητας πάνω από 2,7% – στην Ηλεία, ξεπερνά το 4,6% -με τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων (384 σήμερα 9/9) και με θανάτους που ανέρχονται κοντά στις 50 ψυχές ανά ημέρα, αντί να βλέπουμε την επερχόμενη έξαρση λόγω εποχής της πανδημίας, ασχολούμαστε ακόμα με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τις παραιτήσεις διοικητών νοσοκομείων-αρνητών του εμβολίου και την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Τα νούμερα είναι πολύ υψηλά και επικίνδυνα για αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν έχει ξεκινήσει καν η σχολική χρονιά.

Μέσα σε όλα αυτά η επιχείρηση «Ελευθερία» μοιάζει να επιβραδύνει επικίνδυνα. Η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων έχει κολλήσει στο 64,2%. Η χώρα μας βρίσκεται στην 17η θέση στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ, αναφορικά με τους μέχρι σήμερα εμβολιασμούς με ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμών στα παιδιά 12-15 ετών.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να προσάψει το παραμικρό στο κράτος που σε επίπεδο οργάνωσης έχει κάνει τα πάντα. Επάρκεια σε εμβόλια, εμβολιαστικά κέντρα, μέτρα για την διευκόλυνση με κάθε τρόπο όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Είναι η πρώτη φορά που για ότι συμβεί θα φταίει αποκλειστικά και μόνο, το ξερό μας το κεφάλι που αντιστέκεται σθεναρά στη λογική, χωρίς ωστόσο καμία λογική. Τι δεν κάνουμε σωστά που κάνουν οι Πορτογάλοι η οποίοι καταγράφουν ποσοστά εμβολιασμού της τάξης του 85% και οι οποίοι δεν χρειάστηκε να επιβάλουν την υποχρεωτικότητα.

Το ίδιο και οι Ισπανοί το 77,7% (36,9 εκ.) του πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και το 72,5% (34,4 εκ.) έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Και αυτοί νότιοι είναι για όσους λένε ότι η αντίδραση είναι γνώρισμα του «Νότου».

Κάνε το όπως η Δανία «είναι ζήτημα εμπιστοσύνης»

Και όμως λύσεις υπάρχουν. Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που από αύριο Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου υποβιβάζει επίσημα σε εποχική νόσο την πανδημία του κορωνοϊού.

«Από τις 10 Σεπτεμβρίου ο κορωνοϊός δε θα είναι μια κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χέουνικε, εξηγώντας ότι «η επιδημία είναι υπό έλεγχο, καθώς έχουμε επίπεδα ρεκόρ στους εμβολιασμούς», προσέθεσε.

Οι πολίτες έδειξαν τυφλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και δεν υπήρξαν φωνές άρνησης και αμφισβήτησης απέναντι στον κορωνοϊό και τα εμβόλια. Συμμετείχαν μαζικά στους εμβολιασμούς. Το υπουργείο υγείας της χώρας εκτός από τα εμβόλια που απέκτησε μέσω της ΕΕ, υπέγραψε συμφωνίες με άλλες χώρες που είχαν υπερεπάρκεια εμβολίων επειδή οι πολίτες τους αρνούνταν σε σημαντικό ποσοστό να εμβολιαστούν.

Μόνο από τη Ρουμανία αγόρασε 1,17 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Έτσι, βρέθηκε πολύ γρήγορα με τεράστιες ποσότητες δόσεων στη διάθεσή της, και εμβολίασε άμεσα τον πληθυσμό.

Το «green pass» στη χώρα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 21 Απριλίου 2021. Εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, γήπεδα και κομμωτήρια ανοιχτά μόνο για όποιον διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ 72 ωρών ή έχει νοσήσει τις τελευταίες δύο έως δώδεκα εβδομάδες.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Δανία ξεπέρασε γρήγορα το 70%, η τελευταία μέρα που ανακοινώθηκε διψήφιος αριθμός νεκρών ήταν πριν 6 μήνες, στις 12 Φεβρουαρίου. Από τα μέσα Μαρτίου ο μέσος ημερήσιος όρος θυμάτων από COVID-19 δεν ξεπερνά τους τέσσερις.

Στην Ελλάδα δεν κατανοούν ούτε οι υγειονομικοί

Γιατί στην Ελλάδα να πρέπει να προσπαθείς να πείσεις και να πιέσεις για το αυτονόητο. Και ποιους; Τους υγειονομικούς που θα έπρεπε πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα. Γιατί ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία και επιβίωσης της χώρας να έχει μετατραπεί σε πεδίο συνδικαλιστικής διεκδίκησης και προάσπισης κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που δήθεν απειλούνται; Οι μόνοι με τους οποίους δεν θα έπρεπε να συζητάμε καν για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι άνθρωποι της Υγείας. Και όμως…


Το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου απέρριψε πάντως τα αιτήματα προσωρινής δικαστικής προστασίας που υπέβαλαν Έλληνες υγειονομικοί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πρόκειται για δύο αιτήματα κατά της Ελλάδας που υπέβαλαν στις 2 Σεπτεμβρίου 30 επαγγελματίες υγείας που εργάζονται ανεξάρτητα ή σε δημόσια ιδρύματα υγείας. Οι αιτούντες διαμαρτύρονταν για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Ήδη πάντως περίπου 6.000 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας εξαιτίας της άρνησής τους να εμβολιαστούν.

Ο χειμώνας είναι μπροστά, η μετάλλαξη Δ με τη μεγάλη μεταδοτικότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί και με τα ως τώρα δεδομένα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν θα πάρουμε ανάσα ελευθερίας πριν την άνοιξη του 2022. Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, ίσως και πολύ αργότερα…