της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Αύξηση ΑΕΠ

Θετική έκπληξη σημειώνει το ΑΕΠ του β’ τριμήνου καθώς ανεβάζει την ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου του 2021 στο 7%. Το οικονομικό επιτελείο δεν βιάζεται να δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες για το πακέτο της ΔΕΘ.

Το θετικό των ανακοινώσεων από χθες ημέρα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, είναι ότι πλέον υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% του ΑΕΠ που ήταν μέχρι και χθες το πρωί η επίσημη πρόβλεψη για φέτος σε ένα ρυθμό αρκετά πάνω από το 4% του ΑΕΠ με το ακριβές ύψος να αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με τα θετικά μέτρα στην ΔΕΘ.

Το πρώτο τρίμηνο

Η αναθεώρηση βασίζεται στο ότι με εξαίρεση το πρώτο τρίμηνο του χρόνου στο οποία ύφεση κατά 2,3% (η οποία παρόλα αυτά ήταν πολύ μικρότερη από ότι υπολογιζόταν) τα τρία επόμενα τρίμηνα η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με σαφώς υψηλότερους ρυθμούς.

Το δεύτερο τρίμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο ήταν γνωστό ότι θα ήταν εξαιρετικά θετικό αφού θα συγκρίνονταν με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 όταν η οικονομία βρισκόταν στο πρώτο ολικό lockdown. Ωστόσο ο ρυθμός του 16,2% με τον οποίο αναπτύχθηκε η οικονομία, ήταν υψηλότερος από κάθε επίσημη ή ανεπίσημη πρόβλεψη που είχε γίνει.

Το τρίτο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο ατμομηχανή της ανάπτυξης θα αποτελέσει ο τουρισμός ο οποίος αναμένεται αν τρέξει και τον Σεπτέμβριο με τους ρυθμούς του Ιουλίου και του Αυγούστου αναμένεται να φτάσει σε ένα τζίρο πάνω από 10 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ το 2020. Μαζί με την καλή πορεία των υπολοίπων οικονομικών δεικτών αναμένεται να έχουμε υψηλή θετική ανάπτυξη και για το διάστημα Ιουλίου Σεπτεμβρίου.

Τέταρτο τρίμηνο

Αναφορικά με το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου και πάλι υπάρχει για φέτος το πλεονέκτημα του φαινομένου βάσης. Δηλαδή το 4ο τρίμηνο, θα συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 όταν η χώρα βρισκόταν στο 2ο ολικό lockdown.

Αν η υψηλότερη ανάπτυξη για το 2021 γίνει πραγματικότητα τότε βελτιώνεται και η εκκίνηση και για το 2022. Η θετική επίδραση από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στο πρώτο τρίμηνο του 2022 μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ανάπτυξη ακόμη και πάνω από το ήδη υψηλό στόχο του 6,2% που έχει τεθεί για τον επόμενο χρόνο.

Τα νέα περιθώρια για ελαφρύνσεις

Η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ δεν κάνει αυτόματα απεριόριστα τα περιθώρια για θετικές παρεμβάσεις για το 2022. Τούτο διότι, το οικονομικό επιτελείο έκανε εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό έχοντας κατά νου ότι το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου θα είχε διψήφια αύξηση του ΑΕΠ.

Συνεπώς στο τραπέζι μένουν τα έκτακτα μέτρα που αφορούν την κατάργηση το 2022 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών επίσης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Στα σίγουρα μόνιμα μέτρα είναι όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί:

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24 % στο 22% των προκαταβολών φόρου σ το 55% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες.

Από εκεί και πέρα μάλλον «κερδίζει πόντους» μια επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά ένα επιπλέον ποσοστό 1,1% ώστε το 2022 να τρέξει με ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 4,1% .

Το πακέτο θα συμπληρωθεί και με τα μέτρα για την εξομάλυνση των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα: Σε πρώτη φάση του ηλεκτρικού ρεύματος και αργότερα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης ώστε να μην αυξηθεί υπερβολικά το κόστος θέρμανσης.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις πριν την Θεσσαλονίκη θα πρέπει να περάσουν και από την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι θα συμπεριλάβουν τα μέτρα αυτά στην έκθεση για την 11η αξιολόγηση που θα δημοσιευτεί στις 22 του μήνα.

Ευρωζώνη: Αύξηση ΑΕΠ και απασχόλησης κατά 2,2% το β’ τρίμηνο

Το β’ τρίμηνο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% στην ευρωζώνη και κατά 2,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14,3% στην ευρωζώνη και κατά 13,8% στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2021, μετά την πτώση κατά -1,2% στην ευρωζώνη και την ΕΕ αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το β’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από αύξηση 1,5% το α’ τρίμηνο του 2021). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 12,2% (μετά από αύξηση 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο).

Η Ιρλανδία (+6,3%) κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και ακολούθησαν η Πορτογαλία (+4,9%), η Λετονία (+4,4%) και η Εσθονία (+4,3%). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Μάλτα (-0,5%) και την Κροατία (-0,2%).

Ευρωζώνη: Αύξηση ΑΕΠ και απασχόλησης κατά 0,7% το β’ τρίμηνο

Στην Ελλάδα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 16,2%.

Κατά το β’ τρίμηνο του 2021, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,7% στην ευρωζώνη και κατά 3,5% στην ΕΕ (μετά από πτώση -2,1% στην ευρωζώνη και -1,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο). Οι κυβερνητικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 1,2% και στις δύο ζώνες (μετά από πτώση -0,5% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στην ΕΕ (μετά από άνοδο 0,7% και στις δύο ζώνες). Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,2% στην ΕΕ (μετά από άνοδο 0,4% και 0,6% αντίστοιχα).

Απασχόληση

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,7% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το α’ τρίμηνο του 2021, η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,2% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,9% στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2021, μετά από πτώση -1,8% και -1,6% αντίστοιχα το α’ τρίμηνο του 2021.

Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,7% στην ευρωζώνη και κατά 2,4% στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι αυξήσεις ήταν στο 17,0% στην ευρωζώνη και στο 14,7% στην ΕΕ.

Το β’ τρίμηνο του 2021, η Λετονία (+5,7%), η Ελλάδα (+2,8%), η Δανία και η Πορτογαλία (αμφότερες +1,9%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πτώση σημειώθηκε στην Εσθονία (-1,1%) και στην Ισπανία (-0,9%).